Съдът остави в ареста семейството от Раковски, обвинено в източване на средства от европейски фондове и в пране на пари в особено големи размери. Според съдия Светлана Станева има реална опасност Стойчо и Ива Ваневи да се укрият, тъй като нямат административен адрес в Пловдив, и могат да извършат друго престъпление.

Прокурорът от Окръжна прокуратура Димитър Беличев поиска най-тежката мярка – задържане под стража, за двамата, защото семейство Ваневи са източили средства в размер почти на 700 000 лв. от Европейския социален фонд и ОП „Развитие на човешките ресурси“. Реално  са усвоени 94 000 лв. чрез сключване на договори с над 100 души за извършване на дейности към 4 дружества, които обаче на практика не са работили.

И двамата адвокати поискаха по-лека мярка. Защитникът на Стойчо – Стефан Левашки, подчерта, че Ванев не оспорва обвинението и е на път да признае вината си. Адвокатът на Ива – Станислав Бахчеванов, изтъкна, че тя трябва да се грижи за 14-годишния си син, който е ученик в Математическата гимназия. Въпреки това съдът не се съобрази и остави двамата в ареста. Адвокатите заявиха, че ще обжалват мярката.

Ива и Стойчо Ваневи бяха изведени с белезници от съдебната зала. Мярката им може да се обжалва в 7-дневен срок.

Ако обвиненията срещу тях се докажат, ги грозят от 5 до 15 години затвор.