78-годишен мъж загина при пожар тази нощ в центъра на Русе.

Огънят е избухнал в жилищна кооперация в центъра на града. Трима души са откарани в болница, след като са изпаднали в шок. Единствено бързата намеса на пожарникарите е спасила останалите обитатели на блока да не пострадат от дима, информира Русе медиа.

Пожарът е избухнал около 2:30 часа през нощта в четириетажна кооперация на пресечката на ул.“Муткурова“ и „Петко Каравелов“. Съседи разказват, че огънят е тръгнал от таванското помещение, където живеят няколко наематели.

„Имало е печка на твърдо гориво, кюнецът пада, обитателят на тая стая не е във функционалност да реагира навреме и оттам започва“, обясни Марин Бъчваров. Покривът се е запалил, а на място са изпратени четири противопожарни автомобила с 12 души, заедно с екипи на „Спешна помощ“ и полиция.

Огнеборците са започнали незабавна евакуация на спящите хора в блока. „От пожарната чукаха по вратите, защото са спрели и тока и нямаше друг начин за комуникация освен чукане. В началото имаше един стрес, посред нощ в два- два и нещо да те събудят“, споделя домоуправителят Младен Бъчваров.

За съжаление 78-годишен квартирант от съседното жилище, в което е избухнал пожара, е загинал. Той е от разградско село, обясниха съседи.

„Опитал се е да избяга, обаче се е върнал от горящия коридор обратно в стаята. Но тъй като започва да гори самата врата на стаята, в стремежа си да се спаси, той решава да влезе в гардероба. И там го хваща огънят, гардеробът започва да гори и…“, обясни Марин Бъчваров.

Екипите на „Спешна помощ“ са откарали трима души – мъж и жена на 64 години и 69-годишна жена, в болницата. Те са получили сърдечни кризи от стреса в комбинация с леко обгазяване от дима. Настанени са в интензивното отделение за лечение на заболявания с терапевтична насоченост.

Пораженията по четириетажния блок са сериозни, а само част от жилищата са застраховани. Половината от покрива е съборен на земята, тъй като е изгорял, няма ток и вода, някои от апартаментите са наводнени.

„Оттук нататък не знам какво ще правим. Възстановяване посред зима…Покривната конструкция е тотално изгоряла, всичко е паднало, мръсотия, цигли, всичко. Не ми се говори, не знам. Това е свързано с много средства, а тук 90 на сто от живущите са пенсионери“, притеснен е домоуправителят.

Едва по обед живущите в блока бяха допуснати до жилищата си, тъй като огледите на място продължават. По случая е образувано досъдебно производство.