Собственикът на „ДунаритЕмилиян Гебрев излезе от Националната следствена служба с прецизирано обвинение след като малко повече от час бе разпитван, предаде БГНЕС.

„Това е едно абсурдно обвинение. Някога в далечната 2010-2011 година „Дунарит“ е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и да го стабилизираме. Ние го направихме. Обвинението се състои в това, че „Дунарит“ е бил придобит 2010-2011 година с някакви престъпни пари, а това значи, че и аз съм престъпник, защото съм го купил. Ето това е цялата работа“, обясни Гебрев.

Първоначалното обвинение на Гебрев бе повдигнато през 2017 година, а заедно с него към наказателна отговорност са привлечени и други лица.

Сред тях е бившият директор Кръстьо Кръстев. „Той е един прекрасен човек. Вместо да му стиснат ръка и да му дадат орден за това, че е запазил завода преди, по време и след приватизацията, той е привлечен. Това са обидни неща, но не за мен, а за цялата държава“, смята Гебрев. Адвокатът му Лазар Карадалиев също е с повдигнато обвинение.

„Трябвало е да знам, че когато „Дунарит“ е бил купен навремето, това е направено с нечестни пари. Къде е регистърът на тези нечестни фирми? Как да знам, като самият този човек винаги е ходил по червения килим (Цветан Василев – б.р.). Ние сме направили консултация с известни юристи и категорично никой нищо не е казал“, обясни още Емилиян Гебрев.

Според него, обяснението на всичко случващо се се корени във факта, че някой издава разпореждания, но не назова конкретни имена.