Благоевград. В област Благоевград нямаме регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Атанас Григоров, началник-отдел „Здравеопазване на животните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград (ОДБХ). Той уточни, че африканската чума е стигнала до река Дунав, тоест - до нашата граница, и в момента се провежда първата в Европа мисия за обмяна на опит, свързана със заболяването.
„Идеята е експертите да видят какви мерки сме предприели за недопускане на болестта, но и да дадат техните съвети и препоръки по темата. Към момента може да кажем, че в Област Благоевград нямаме регистрирани случаи на африканска чума. В тази връзка мога да кажа, че сме предприели и редица превантивни мерки като обиколка из всички свиневъдни ферми в региона – те са 14 на брой“, каза още д-р Григоров. Той добави, че в областта няма промишлени ферми. „Има само такива, които са регистрирани по нашия закон, които имат изградена биосигурност. Всички собственици на такива ферми подписаха едни декларации по образец. В тях е обяснено какво точно представлява заболяването и какви мерки се предприемат, за да се ограничи разпространението на заболяването. Освен това заедно с нашите лекари по общини се направиха едни планове за действие при евентуално възникване на заболяването“, коментира д-р Григоров.
Той заяви, че собствениците на фермите знаят как да действат при условие, че се усъмнят за това заболяване. „Да се надяваме, че няма да се допусне заболяването да влезе в България, което ще е много трудно“, подчерта д-р Григоров.
Ливия НИНОВА