Москва. Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди спасяването на втория пилот на катастрофиралия над Японско море изтребител-бомбардировач Су-34 в Далечния Изток, предава TACC.Съгласно разпространената информация, състоянието му е „удовлетворително“.
В спасителната операция са задействани шест кораба и плавателни съдове на Тихоокеанския флот, хеликоптери и самолет Ту-142. Работата им е усложнена от лошите метеорологически условия – силен вятър и вълнение на морето до четири бала.
Два изтребителя-бомбардировачи се сблъскаха във въздуха по време на полет над Татарския проток в Хабаровския край, съобщи за TACC по-рано източник от силовите структури на региона. Инцидентът се е случил при изпълнението на планиран учебно-тренировъчен полет над Японско море, на 35 км от брега. По предварителна информация до произшествието се е стигнало заради грешка при пилотирането. Към настоящия момент всички полети на Су-34 са преустановени.
Подчертава се, че един от двама Су-34 е успял да се завърне в базата след инцидента. Продължава издирването на пилота на паднали самолет.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова