Увеличават се болните от грип и остри респираторни заболявания ученици в Русенско, сочат данните на личните лекари в региона.

Към момента училищата подават ежедневна информация за отсъстващите деца. На места болните ученици са около 20 на сто. Такава е ситуацията в Основно училище „Ангел Кънчев“, където са записани 260 момичета и момчета, предава TVN.

„Със затоплянето на времето се усложни епидемиологичната обстановка и на територията на нашето училище. В последните дни броят на болните деца се увеличи рязко. Днес те бяха 46, което означава, че близо 20% от нашите ученици отсъстват поради грипни заболявания“, каза директорът на училището Енчо Енчев.

В училището вече са готови, ако от РЗИ обявят грипна ваканция. Темата ще бъде обсъдена и на педагогически съвет днес.

Енчо Енчев допълни, че всички учители работят за успешното приключване на първия учебен срок. Въпреки че следващите две седмици са изключително важни за постигането на тази цел, здравето на децата е с приоритет и ако бъде обявена грипна ваканция, има готовност за преструктуриране на учебния материал.

В учебното заведение се следи за състоянието на всяко от децата и при симптоми на грип се уведомяват родителите и личния му лекар.

Все още от Регионалната здравна инспекция не са взели решение дали в Русенско ще бъде обявена грипна ваканция. Решението за обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция ще бъде взето вероятно на заседание на щаба за борба със заболяването в понеделник. Дотогава ще се събират данни от личните лекари за броя на болните.