Тракийските вина трябва да се популяризират, с тези думи на председателя на ХТПП Янчо Янев започна днешното представяне на проекта „Разработване идентичността на продукцията, почвата и региона“ – DIONYSOS.

Той е по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България, а партньори са общо 8 бенефициента, като един от тях е Хасковската търговско-промишлена палата. Целта на проекта е преди всичко да популяризира местни сортове грозде, качествените вина произведени от тях, и да представи региона като атрактивна дестинация за винен туризъм. Владимир Димитров, преподавател в Института по лозарство и винарство в Плевен презентира винените сортове в региона.

Малко известен факт е, че Тракия и Тракийската долина са най-старият винен регион в Европа. Древните траки са отглеждали различни сортове вино като димят, мискет червен, тамянка, мавруд, памид. Сега се отглеждат и по- нови сортове като шардоне, мускат, отонел, траминер и мерло.

По проекта е предвидено също обучение на персонал в ресторанти и хотели. Ще бъдат произведени 3000 бутилки вино, които ще носят името на проекта – “Дионисос”.
С изпълнението му се цели да се изгради идентичност на трансграничния регион в местния селскостопански сектор, с цел повишаване на туристическия поток и гарантиране на устойчиво развитие и биологично разнообразие. В края на проекта ще се организира винен фест.