Британският парламент ще обсъжда план Б на премиерката Тереза Мей за Брекзит на 29 януари и още същия ден ще го подложи на гласуване. Това съобщи лидерката на Камарата на общините Андреа Ледсъм, предаде Ройтерс.

В понеделник британската премиерка ще внесе в парламента предложението си за план Б и ще обяви следващите си стъпки.

Във вторник Камарата на общините отхвърли със смазващо мнозинство договореното от Мей споразумение с ЕС за условията на Брекзит. Веднага след това обаче Мей оцеля във вот на недоверие, внесен от лейбъристите, с помощта на 19 гласа - 306 “за” срещу 325 “против”. Всички мислеха кариерата ѝ за приключена, но тя се завърна, пише в. “Сън”.

Веднага след вота Мей започна консултации с лидери на политически партии за търсене на консенсус за излизането на Острова от ЕС. “Членовете на парламента дадоха ясно да се разбере какво не искат. Трябва да работим заедно по конструктивен начин, за да установим какво иска парламентът. Затова поканих депутати от всички партии, за да намерим общ път напред. Сега е време да оставим настрана собствените интереси и да се фокусираме върху националните. Проведох конструктивни срещи с лидерите на Либералните демократи, Шотландската национална партия и партията на Уелс “Плайд Камри”. Срещите продължават с групи депутати, които представляват възможно най-широката извадка от възгледи в парламента. Разочарована съм, че лидерът на лейбъристите не прие поканата за разговор, но вратите остават отворени”, каза Мей, след като вота на недоверие не мина.

Отлагането на Брекзит е почти неизбежно, смята бившият премиер на Великобритания Тони Блеър. “Ако сега бях в правителството, вече щях да водя разговори за условията за отлагане. Бих казал, че се нуждаем от допълнително време, за да изясним парламентът какво иска”, отбеляза той пред Би Би Си. Блеър повтори, че за него най-добрият вариант е втори референдум.

Според в. “Таймс”

ЕС е готов да

отложи Брекзит

до 2020 г. Източници от Франция и Германия намекнали, че преговорите биха могли да се удължат на фона на кризисната политическа обстановка в страната. Досега споменаваният вариант за отлагане бе най-много три месеца след 29 март, когато Великобритания би трябвало да напусне ЕС. Такова отлагане обаче е смятано от мнозина за неподходящо, защото ще обърка европейските избори. В Брюксел обаче се чували и гласове, че забавянията ще излязат скъпо и на двете страни.

Великобритания не е повдигала пред ЕС въпроса за удължаване на срока за водене на преговори за напускане на общността съгласно член 50 от Лисабонския договор, заяви говорител на Мей, цитиран от Ройтерс.

“Не сме поставяли такъв въпрос, нито сме намеквали, че желаем да го правим”, каза той. В същото време

над 170

бизнес лидери

поискаха нов

референдум

в подписано общо писмо с призив към лидерите на двете основни партии в Уестминстър. Хората, които управляват общо около 100 млрд. паунда, се опасяват, че Брекзит без сделка или с лоша сделка ще нанесе непоправими щети на британската икономика, посочва в. “Гардиан”.

Анкета сред британците пък показа, че ако има втори референдум,

привържениците

на оставането в

ЕС ще са с 12%

повече

от искащите Брекзит. Говорителят на Мей не изключи и варианта Обединеното кралство да напусне без споразумение. “Министър-председателката бе много ясна, че британците гласуваха за излизане от ЕС. Искаме да напуснем със сделка, но Мей е решена да изпълни желанието на британското общество, а то е да напуснем ЕС на 29 март т.г.”, каза говорителят.

В същото време главният преговарящ Мишел Барние даде сигнал, че един от начините за развитие на ситуацията е, ако Великобритания приеме още по-близко съответствие с европейското законодателство. Лондон може да се откаже от твърдото си желание да излезе от митническия съюз и от централно регулирания единен пазар. Барние посочи, че ако “Великобритания остави своите червени линии да се променят в бъдеще”, то ЕС е готов незабавно да отговори благосклонно.

Франция прие закон и задейства план, чрез който да се подготви за Брекзит без споразумение, съобщи Ройтерс. Правителството е предвидило “законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия", обяви премиерът Едуар Филип.

Планът предвижда 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Брекзит, отбелязва Ройтерс.

На основата на специален закон, който ще бъде подписан от президента Макрон тази седмица, са разработени 5 наредби, с които ще се реагира на Брекзит без сделка. Сред предвидените мерки е и възстановяването на контрола върху стоките, превозвани през границите.