Атина. По политически причини правителството търси подкрепата на депутати от други партии, за да може Преспанският договор да бъде ратифициран в гръцкия парламент с абсолютно мнозинство, пише гръцкият вестник To VIMA на електронната си страница.
Той обаче може да бъде одобрен и без да има подобно мнозинство. В споразумението е записано, че Гърция трябва да предпиреме стъпки за неговата ратификация незабавно след като парламентът в Скопие приеме конституционните промени.
Междувременно Русия се опитва да отхвърли споразумението, като цитира Резолюция на Съвета за сигурност от 1993 година, според която той ще преразгледа всяко решение, а Русия има право на вето като негов член.
Отначало Ципрас разчиташе на четирима депутати от партия „То Потами“ да ратифицират договора. Има сведения, че партията ще реши да се въздържи от гласуване за Преспанския договор. Ставрос Теодоракис, основател и лидер на партията, вярва, че по този начин той няма да откаже първоначалната си подкрепа за Договор, тъй като той не отрича същината му, но в същото време въздържането от гласуване ще му изгради имидж на лидер, който се опитва да осигури вътрешно единение в партията си, след като няколко нейни членове я напуснаха.
Превод и редакция: Ивелина Ватова