Лондон/Брюксел. В сряда Тереза Мей се срещна с опонентите си след като оцеля в парламентарния вота на недоверие към правителството, който беше предшестван от поражение при гласуването в Долната камара на сделката й за Брекзит.
Победата й в сряда вечерта е първата в последните 26 години за британско правителство, съобщава AFP.
Разговорите й с лидерите на парламентарно представените партии започна със среща с лидерите на шотландските и уелските националисти и на проевропейски настроените либералдемократи.
Опозицията представи списък с искания за сътрудничество, в който се включват и обсъждания на отлагането на Брекзит след 29 март, както и на версията „без сделка“.

Късни среднощни разговори
Мей работи по възомжността за най-скорошно излизане на Великобритания от блока, който в поръджление на половин век се опитва да определя икономическите и политическите връзки на Обединеното кралство с останалия свят.
Нейното поражение отразява предупрежденията на европейските лидери, че перспективата „без сделка“ става все по-явна и крие големи „подводни камъни“ и за двете страни на Ла Манша.
Следващият понеделник тя трябва да се върне в парламента с план Б, по който премиерът и екипът й възнамеряват да договорят с депутатите до края на тази седмица.
Главният опозиционен лидер – на лейбъристите, Джеръми Корбин, вече заяви, че ще се съгласи на среща, само след като Мей „изясни и отстрани ясно и веднъж завинаги всички перспективи за катастрофата, която се задава след Брекзит без сделка“. Премиерът беше разочарована от решението на Корбин и изтъкна категорично – „нашите врати остават отворени“.
Йън Блекфорд от Шотланската национална партия заяви след срещата си с Мей, късно в сряда през нощта, че неговата партия, която има 35 депутати ще се придържа само към „разговори“.В писмо след срещата той обяви, че ако тя е готова да приеме отлагането на Брекзит без сделка и предвижда опция за втори референдум, те ще се включат и по-нататък в нейна подкрепа. Мей категорично отхвърли второ гласуване.

Разводът се отлага?
Мей оцеля в сряда благодарение на подкрепата на членове от нейната Консервативна партия и северноирландската съюзници от Демократичната юнионистка партия (ДЮП). Но повече от една трета от торите и 10-те депутати от ДЮП гласуваха срещу нейните предложения за Брекзит, всеки по свои причини. Мей внимателно се опитва са спечели опозиционните законодатели, а по-голяма част от тях искат оставане в ЕС. В същото време тя прави опит и да покои коалиционните партньори, които са за по-твърд Брекзит.
В сряда тя се опря на два ключови принципа: да се ограничи миграцията от ЕС и да се постигне самостоятелност в търговската политика на Кралството. И двата принципа зачеркват лейбъристките надежди за митническия съюз на ЕС или за неговия общ пазар.
Що се отнася до отлагането на Брекзит, премиерът заяви: „Ес би се съгласил на подобно действие, ако има план, който може да доведе до взаимно съгласувана сделка". Висши официални лица от ЕС заявяват, че удължаване на преговорния период е възможен до юли, когато новоизбраният ЕВропейски парламент ще започне работа.

Неясни линии
Европейските лидери често повтарят, че те няма да отворят отново проекта на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, който беше затворен и подпечатан на специалната среща на върха в Брюксел през декември.
Френският президент Еманюел Макрон предложи ЕС да прояви желание и да поправи някои дребни неща – но само, ако те не засягат сегашната позиция на блока за търговията и границите. „Няма да решаваме вътрешните проблеми на Великобритания и да пренебрегваме европейските интереси“.
Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще има време за разговори в момента, в който Лондон представи ясна и единна позиция. „В момента очакваме да видим какво ще предложи премиерът“, е казала Меркел.
Ирландският министър председател Лио Варадкар я допълва: "ако Обединеното кралство се откаже от совите червени линии за митническия съюз и единния пазар, тогава и ЕС ще може да се откаже също. "



Превод и редакция: Ивелина Ватова