Москва. Председателят на Комитета по международните въпроси в Сената на САЩ Робърт Менендес и ръководителят на Комитета за въоръжените сили Джек Рийд са написали на президента Тръмп писмо, с което настояват да попита пред Конгреса своите преводачи, присъствали на срещата с президента на Русия Владимир Путин, пише „Ведомости“, като цитира The Hill.
Да се разпитат преводачите на американския президент е необходимо, заради „запазване на нивото на секретност“ във взаимоотношенията между него и руския президент, се казва в писмото: «Настояваме преводачите на тези разговори, особено този, който е превеждал на вашата среща с президента Путин в Хелзинки, незабавно да бъдат на разположение на съответните Комитети в Конгреса за интервю ». Белият дом не е отговорил.
Демократите изучават какви са правните възможности да се доведат в съда преводачите, участвали в срещата САЩ-Русия след публикацията на The Washington Post. В нея се говори, че Тръмп е предприел всички мерки, за да не може подробности около срещите му с Путин, особено тази от 2017 г. в Хамбург, да не станат известни дори на сътрудниците на Белия дом. Освен това той е посъветвал присъстващия на срещата преводач да пази в тайна съдържанието на разговора, забранил му е да си води бележки, разказват източници на вестника. По същия начин отй е постъпвал и друг път по повод на срещите си с Путин.
Първата среща Тръмп-Путин е била през юли 2017-та на срещата на върха на Г 20 в Хамбург. След това двамата президенти са се срещали още няколко пъти – на срещата на АТИС във Виетнам през ноември 2017-та, както и през 2018-та на срещата на Г20 в Буенос Айрес и в Париж по повод 100 годишнината от края на Първата световна война . При това двамата са имали само един пълноформатен разговор – на 16 юли 2018 в Хелзинки, който е продължил повече от два часа.
Превод и редакция: Ивелина Ватова