Москва. Русия има доказателства за връзки на САЩ с групировката „Ислямска държава“ (ИД), са заявили от руското МВнР, пише вестник „Взгляд“, като се позовава на опита на САЩ да не допусне изтичане на информация за реалните спонсори на ИД. За целта те са организирали военна операция в Афганистан. «Става дума за целенасочено придвижване на талибаните по посока на американската военна база в западната провинция Бадгис, която превзеха неотдавна, и са разбили затвора в нея. В него е имало бойци на ИД, пленени през август 2018-та година в северните части на страната. Всички те са били изведени от затвора в базата и отведени в неизвестна посока“, се казва в съобщението, публикувано на сайта на външното министерство на Русия.
В него се подчертава, че сред заловените от талибаните може да има руснаци и граждани на страните от Централна Азия.
«Този интерес към ИД навежда на мисълта дали САЩ, предприемайки подобна акция, не се опитват да допуснат изтичане на информация, тъй като споменатите задържани бойци на ИД могат да съобщят своите реални спонсори“, пише в съобщението .
Освен това МВнР на РФ споменава и за „откровеното бездействие“ на САЩ и НАТО по повод на „полетите на вертолети без опознавателни знаци“ в Афганистан, които доставят попълнение и въоръжение на терористите от ИД в серевните части на страната.
Министерството съобщава и за подготвяна серия от „съобщения“, които спецсулжбите на САЩ подготвят да изпратят до медиите в Афганистан и в редица западни страни, с които се цели дискредитация на политиката на Русия в Афганистан. Планира се Русия да бъде обвинена, че оказва съдейстиве на „ИД“ при прехвърлянето на афганистанска територия на бойци от Сирия и Ирак.
«Целта на подобна информационна диверсия е оичевидна – вниманието на международната общественост трябва да се отвлече от провала на над 17-годишната афганска кампания на САЩ. Обявеното от Белия дом неотдавна намерение частично да се изведат американските сили от страната се преценява от мнозина като фактическо признаване на собственото поражение“, отбелязват в съобщението си от МВнР на РФ. Така Вашингтон се опитва да прехвърли вината си на други.
Преди време американските медии обявиха, че политиката на Вашингтон в афганистанското направление е в задънена улица. През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди на Пентагона да подготви план за извеждане от Афганистан на 7 000 военни.
Превод и редакция: Ивелина Ватова