Атина. В сряда вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели парламентарния вот на доверие и прескочи главната бариера пред гръцкото одобрение на споразумението за името на Македония, съобщава Reuters. Така отклони възможността за предсрочни избори.
Ципрас поиска този вот, след като неговият десен партньор в управляващата коалиция Панос Каменос я напусна на 13 януари в знак на протест срещу договореностите, постигнати между Атина и Скопие миналата година.

“С ръка на сърцето си се обръщам към вас да дадете своя глас на доверие за правителство, което се би, което кървеше, но успя да избави страната от меморандумите и надзора,” каза Ципрас, като направи намек за международните кредитори на Гърция, пристискащи от години страната. Той описа вота на доверие като „вот за стабилност“. Пред журналистите Ципрас каза“ „Единственото ни безпокойство е да продължим да задоволяваме потребностите и интересите на гръцкия народ“.
Според опонентите му споразумението с Македония, което бе постигнато след десетилетия на спорове между Атина и Скопие, е опит да се отнеме гръцката идентичност. Македонският парламент подписа Споразумението миналата седмица. Очаква се то да бъде гласувано и в гръцкия този месец.
Според Кирякос Мицотакис, лидер на главната опозиционна партия „Нова демокрация“, „това споразумение води до разпадане на нацията“. Това той е заявил по време на дебата за вота на доверие. Мицотакис е заявил, че „изборите са единственото решение за страната да продължи напред. Гърците трябва да вземат съдбата си в свои ръце.“
Превод и редакция: Ивелина Ватова