Атина. В късните часове на сряда министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас преодоля първото сериозно изпитание за новата година. Правителството в Атина остава на власт, след като 151 депутати му гласуваха доверие във вота, иницииран от премиера след решението на председателя на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА Панос Каменос от "Независими гърци" (АНЕЛ) да напусне управляващата коалиция. Следващият тест за Ципрас е ратифицирането на Преспанското споразумение за новото име на Македония. Договорът трябва да влезе в парламента до края на месеца.

Гласуване след бурен дебат

В гласуването участваха 299 депутати от 300-месния парламент. Правителството на Ципрас, което разполага с 145 места в законодателния орган в Атина, получи подкрепата на 151 от народните представители. Останалите шестима, които го подкрепиха, са четирима от АНЕЛ - Василис Кокалис, Елена Кундура, Танасис Папахристопулос и Костас Зурарис, независимата депутатка Катерина Папакоста и Спирос Данелис от "То Потами" ("Реката"). Членовете на "Независими гърци", изразили гласно подкрепата си за премиера, бяха изключени от парламентарната група на АНЕЛ, а Данелис бе отстранен от партията с решение на лидера й Ставрос Теодоракис.
"Против" се произнесоха 148 депутати от от опозиционните партии "Нова демокрация", "Движение на промяна", "Златна зора", "То Потами", Съюза на центристите и Комунистическа партия на Гърция. Поради здравословни причини в залата не присъстваше депутатът на "Нова демокрация" Йоргос Касапидис. Той изпрати писмо, в което увери, че ако можеше да гласува, нямаше да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас. Волята му не бе взета предвид, съгласно Правилника за работа на парламента.

Гласуването започна в 22:30 часа местно време (съвпада с българското време), веднага след обръщението на премиера към депутатите. Във връзка с Преспанския договор, Алексис Ципрас подчерта, че неговата съвест и патриотичен дълг го задължават да използва историческата възможност да разреши десетилетния спор за името на Македония. Той увери, че е наясно с политическата цена на Преспанското споразумение. Гръцкият премиер бе категоричен - 2019 г. ще бъде различна за страната, която ще се стреми да се справи със социалните проблеми, предизвикани от "Нова демокрация" и ПАСОК в годините на управлението им (2010-2015 г.). Първите стъпки в тази насока вече са предприети, отбеляза Ципрас в обръщението си към парламента.

Последните часове от двудневните дебати в гръцкия парламент бяха разгорещени. "Трагедия", "последен акт на политическа холера" и "парламентарна маневра с користни цели" бяха само част от определенията, които председателят на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис използва, за да характеризира политическия развод между СИРИЗА и "Независими гърци". Първата цел на Ципрас, съгласно думите на опозиционния лидер, е да гарантира оставането си на власт. Втората - да се прокара Преспанското споразумение, а третата - да бъдат внесени промени в състава на парламента, главно чрез рокади в АНЕЛ.

"Принуден съм да гласувам с "не" във вота на доверие в правителството", заяви Панос Каменос пред парламента, като същевременно допълни: "Не съм съгласен с Преспанското споразумение, ще следвам твърдата си позиция".

"Гласуваме против правителството, което заблуждава хората с обещания", заяви Димитрис Куцумпас (Комунистическа партия на Гърция) по време на дебатите за вота на доверие за правителството на СИРИЗА.

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис потвърди, че партията му няма да подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас във вота на доверие, но отказа да поясни как ще подходи към Преспанското споразумение. В рамките на дебата в парламента, Теодоракис заяви, че гласуването на доверие към правителството е равносилно на подкрепа за договора за новото име на Македония, но същевременно подчерта, че обратното не е вярно.
„Положителният вот за Преспанското споразумение не означава вот на доверие към правителството“, са думите на лидера на „То Потами“, цитирани от изданието.
Първоначално партията обяви подкрепа за Преспанското споразумение, която впоследствие постави под въпрос.
В речта си депутатът от "То Потами" Йоргос Амирас обяви, че "ще спечелите гласовете, необходими за гласуването на доверието днес, но няма да съберете 151 гласа [за ратифициране] на Преспанското споразумение". Това може да се смята за ясен сигнал, че неговата партия е преразгледала първоначалната си подкрепа за договора за новото име на Македония.

В навечерието на вота на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас, председателят на партията „Съюз на центристите“ Василис Левентис увери, че Преспанското споразумение и ратификацията му ще бъдат отменени. „Какво може да направи мнозинството, какво може да направи един гражданин, когато види, че парламентът се опитва да ратифицира споразумение, срещу което са 70% от хората? Мислите, че ще бъдете победители, ако утвърдите сделката? Щяхте да бъдете такива, ако бяхте отишли при хората и ги бяхте опознали. Налагането на мнението ви на хората не е демокрация", заяви Левентис в рамките на дебата в парламента преди гласуването на вота на доверие.


Проправен е пътят за ратифициране на Преспанското споразумение


Мнозина анализатори са на мнение, че спечелването на вота за доверие е индикация за утвърждаването на Преспанското споразумение в гръцкия парламент. Без подкрепата на законодателния орган в Атина евроатлантическата интеграция на Македония ще бъде поставена под въпрос. Ако правителството на СИРИЗА обаче не успее да събере необходимите 151 гласа "за" ратифицирането на договора за името, за гърците това със сигурност ще означава извънредни избори.
В последните дни САЩ и Европейският съюз оказват натиск по всички канали, за да се опитат да осигурят ратифицирането на Преспанското споразумение с абсолютно мнозинство. Само така ще се гарантира присъединяване на Макединия към НАТО и получаването на дата за започване на преговори за членство в Общността. Намеренията на Запада бяха ясно демонстрирани с посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Атина и с похвалите на Вашингтон, откъдето в навечерието на гласуването на вота на доверие не пропуснаха да подчертаят ролята на Гърция като "стълб на сигурността" на Балканите. Последното бе припомнено в изявление на Държавния департамент на САЩ.
След гласуването Ципрас заяви по националната телевизия, че възнамерява да завърши мандата си, което означава провеждане на редовни парламентарни избори през октомври 2019 година. Съвсем скоро предстои да стане ясно дали той ще успее да завърши мандата си, а Македония - да предприеме следващата крачка към интеграцията си в НАТО и ЕС. Решаващо за бъдещето развитие и в двете страни е ратифицирането на Преспанското споразумение в гръцкия парламент.


Редакция: Тереза Герова