Водната завеса, която се спускаше в подплощадното пространство откъм страната на Американския университет в Благоевград, е премахната. Заедно с шадраваните пред общината тя бе атракцията в центъра на града, изградени по времето на Корпуса, с които благоевградчани се гордееха, затова запълването на шадравана с пръст предизвиква горещо недоволство сред гражданите.

Промяната е направена по време на основния ремонт на площада, за който се похарчиха над 6 милиона лв., от които близо 800 000 лв. от джоба на данъкоплатците, сигнализираха във вестник „Струма“ съветниците от БСП в местния парламент Гергана Янчева, Милан Богдански и Антон Асиски. Заради грубото нарушаване на авторския архитектурен проект, спазването на който бе абсолютно задължително условие още при обявяване на поръчката за обновяване на площада, общинските съветници от БСП са внесли официално питане до кмета Атанас Камбитов.

„Част от авторското архитектурно решение на фонтанния комплекс практически е елиминирана и в нейния обем е насипана пръст като подготовка за затревяване или засаждане на растения“, конкретизира сериозността на проблема съветничката Гергана Янчева. Тя и колегите й М. Богдански и А. Асиски още през ноември, преди да приключат строителните дейности по площадното пространство, са сигнализирали в общината.

„Кой е питан, за да бъде променена съществено концепцията за площадното пространство и функционирането на фонтанния комплекс, защо е нарушен оригиналният архитектурен образ на това пространство, с чие разрешение и питани ли са изобщо авторите на проекта от ателието на големия български градостроител арх. Атанас Агура, който вече е покойник, но е прехвърлил авторските си права на ателието, с което дълги години е работил, с ръководител  арх. Станислав Константинов“, коментира пред „Струма“ съветничката Г. Янчева.

Подробности четете в днешния брой на вестник “Струма” и по-късно на сайта struma.bg.


  • А. Асиски

  • Г. Янчева
  • Кметът показва мегапроекта за площада
  • Коритото на водната завеса е запълнено с пръст
  • Така изглежда след ремонта секцията на водната завеса