София. Коледната елха, дарена от правителството на Москва, е добър начин да покажем добрите отношения между градове. Това каза доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, по време на даряването на коледна елха от правителството на Москва пред храм "Св. Неделя", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Едно от най-дългогодишните партньорства и изпълнени с най-много дейности е това между София и Москва, в рамките на което ние редовно организираме Дни на София в Москва и те организират Дни на Москва в София. Вече по двугодишна традиция в сърцето на София се организира това скромно, но много интересно и красиво коледно празненство с една красива елха. Това е един добър начин да покажем добрите отношения между градовете", каза той. "Рождество Христово е фундаментален, важен празник за хората в нашите два града. Това са празниците, които заемат и много специално място в историята на София. Знаете, че на Коледа по стар стил градът е освободен от 5 века робство. Тук, на метри от нас в тогавашната митрополитска и катедрална църква е обслужена празнична коледна служба в радост и признателност от това, което се е случило точно на връх Рождество. Затова сме толкова щастливи, че точно тук на площад "Св. Неделя" елхата грее с тези прекрасни цветове и радва софиянци и гостите на града", заяви Тодор Чобанов. "Действително годината, която измина, беше изпълнена с много полезни и добри дейности. Убеден съм, че през следващата можем да постигнем още", допълни той.
По думите му коледната украса на София тази година е по-красива от миналогодишната. "Много граждани тази година направиха невероятна коледна украса. Във "Фейсбук" дирекция “Култура” е отличила особено умело украсени къщи и места. Виждате и по бул. "Витоша" и на други места много интересни решения. То си зависи и от нас”, допълни Чобанов.
В тържеството взеха участие ученици от училището към Посолството и СОУ №33 „А. Пушкин“, които рецитираха коледни стихове на руски. Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров пожела весела и свята Коледа и щастлива Нова година на всички софиянци.