Анкара. Докато предстоящата военна операция на Турция източно от река Ефрат за изчистване на района от терористите (от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) се подготвя, все повече детайли относно третата трансгранична операция на Анкара в Сирия продължават да излизат, пише онлайн изданието на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Сила от 24 хиляди души, съставена от военнослужещи от Турските въоръжени сили (ТВС) и „Свободната сирийска армия“ (ССА) се готви да вземе участие в операцията, съобщава изданието.
В понеделник турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че операцията може да започне „всеки момент“, като подчерта, че Турция никога няма да допусне създаването на „терористичен коридор“ по южната си граница.
Първата фаза от операцията, както пише вестникът, чиято цел е да бъдат ликвидирани десет различни гарнизона на терористите, трябва да бъде завършена в рамките на два месеца.
Командирът на 2-а бригада генерал Исмаил Метин, който беше начело на операция „Маслинова клонка“ в Африн, ще бъде главнокомандващ на предстоящата турска операция.

Първата цел са тунелите

Първата цел на операцията ще бъдат тунелите, принадлежащи на сирийската издънка на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) – „Партията Демократическо единство“ (ПДЕ), в които са заложени капани, благодарение на помощта на американските военни съветници, пише „Йени Шафак“.
Стотици тунели са прокопани от ПКК/ПДЕ в близост до границата, които имат изходи в градовете Тал Абаяд, Рас ал Айн, Айн ал Араб, Дербасиех и Миликиех.
Разузнавателни полети, инфилтрация и мисии за идентификация на бойното поле ще послужат за унищожаването на тунелите, докато предварително посочените цели ще бъдат подложени на интензивни артилерийски и въздушни удари, което трябва да разчисти района за навлизането на сухоземните части, посочва изданието.
„Йени Шафак“ припомня, че миналата седмица терористите от ПКК ускориха действията си за прехвърляне на получените от САЩ оръжия, под претекста, че се сражават с „Ислямска държава“ в североизточния сирийски град Тал Абаяд. Доставките се ускориха значително, особено, след като Турция започна да обстрелва позициите на ПКК/ОНС в града и като цяло, на изток от река Ефрат.
Възможната мисия в района на изток от Ефрат, за която турското ръководство настоява от месеци, идва след две успешни трансгранични турски операции в Сирия след 2016 година – Операция „Щита на Ефрат“ и Операция „Маслинова клонка“ – като и двете имаха за цел да ликвидират присъствието на терористите от ПКК/ОНС и „Ислямска държава“ в близост до границите на Турция.
Очаква се по време на първата фаза от операцията от сирийските кюрди да бъдат изчистени общо 17 хил. кв. км.
Окончателната фаза на операцията в Сирия обаче ще остане под прикритие до нулевия час, отбелязва вестникът.

Подкрепленията са на път

Според съобщение на командира на базираната в Идлиб „Бригада Тувар“, която е част от ССА, пред „Йени Шафак“, допълнителни резервни части от 8 до 15 хиляди души ще бъдат изпратени, за да се присъединят към основните сили преди началото на операцията.
Изданието припомня, че Сирия едва сега започна да излиза от разрушителния конфликт, започнал през 2011 г., когато режимът на Асад се разправи с демонстранти с неочаквана жестокост.
Според данните на ООН стотици хиляди хора са били убити във войната досега.

Превод и редакция: Иван Христов