Пуснаха Петър Биберов-Кюфтето на свобода срещу 3 хил.лева гаранция



Окръжен съд – Бургас измени определение на Районен съд – Бургас и взетата спрямо Петър Б. мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Парична гаранция“ от 3 000 лв.

         Петър Б. е привлечен като обвиняем за това, че на 14.10.2018 г., в гр. Бургас, к-с „Зорница“, в качеството си на подбудител, умишлено склонил Р. Я. (извършител), да запали чуждо имущество на значителна стойност – апартамент, собственост на Б. П. (престъпление по чл. 330, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 от НК).

Защитата на обвиняемия обжалва взетата до този момент мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Петър Б., с искане тя да бъде изменена в „Домашен арест“ или „Парична гаранция“. Адвокатът се обоснова с факта, че няма опасност обвиняемият да се укрие, предвид семейното му положение и двете му деца и още, че органите на досъдебното производство не са ангажирали до този момент по – преки доказателства за авторство на деянието.

Според въззивната инстанция „първоинстанционният съд не е взел предвид в достатъчна степен мотива за извършване на деянието, така и неизпълнения от страна на прокуратурата ангажимент, в съвсем кратък срок да приложи към делото две експертизи, както и да извърши разпит на други лица“. Първоинстанционният съд е приел, че Петър Б. е с висока степен на обществена опасност, но само с оглед на предходни наказания, които е изтърпял. Според Окръжен съд – Бургас към настоящия момент не може да се приеме, че обвиняемият може да се укрие – същият е с постоянен адрес, известен на разследващия орган, семеен е и има две деца. Според настоящата съдебна инстанция, продължаването на срока на задържането на Петър Б. би влязло в противоречие с целите на мярката за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

В категории: Крими