Компактният кросоувър ще се настани между Q2 и Q3 в гамата на марката

Компанията Audi ще представи прототип на нов компактен електрически кросоувър през 2019 г., а година по-късно ще предложи на пазара и негов сериен модел. Това разкри пред изданието Autocar главният дизайнер на немската фирма Марх Лихте.
 

 


„Зеленият“ всъдеход ще се настани между моделите Q2 и Q3 в моделната гама на производителя от Инголщад, като целта е той да стане и най-популярния електромобил на Audi. Кросоувърът ще се появи на пазара едновременно с електрическото купе e-tron GT, което беше представено през ноември на автосалона в Лос Анджелис.

Като габарити този прототип се доближава до хечбека A7 Sportback. Дължината на електромобила е 4960 мм, широчината – 1960 мм, а височината – 1380 мм. Разстоянието между двете оси е 2900 мм. Автомобилът има два багажника – преден с обем 100 литра и заден с 450 литра.

Бъдещото електрическо купе използва платформата, на която е изграден и първия електромобил на Porsche – модела Taycan. Задвижването на Audi e-tron GT става с два електромотора – по един на всяка ос, като сумарната им мощност е 590 к.с. Електромобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди, а до 200 км/ч – за 12 секунди. Максималната скорост е ограничена по електронен път на 240 км/ч.

Снимка: Audi