Д-р Николай Увалиев е завършил медицина през 1994 г. в Медицинския университет във Варна. През 2003 г. взема специалност “анестезиология и интензивно лечение”. В продължение на 5 г. е анестезиолог в “ОАРИЛ-Търговище”, от 1999 до 2007 г. работи в Кардиологичната болница “Света Екатерина” в София, от 2007 до 2010 г. е в болница “Токуда”. От 2011 г. д-р Николай Увалиев продължава да завежда Отделението по анестезия и интензивно лечение в “Аджибадем Сити Клиник” - Кардиохирургична болница- Бургас. Ето какво сподели специалистът за съвременната анестезиология и за правилното обгрижване на пациентите преди, след и по време на операция.   

- Д-р Увалиев, защо е важно да познаваме анестезиолога си преди сърдечна операция?

- Би трябвало да познаваме анестезиолога си преди всяка операция, не само кардиохирургична. Тъй като ролята на анестезиолога е изключително важна - да осигурява адекватно обезболяване по време на операция, да поддържа стабилни жизнени показатели и така да намали риска от усложнения. При обща анестезия, когато се потиска съзнанието, пациентът не трябва да изпитва болка, да има спомен и неприятни усещания. Това не е безобидна външна намеса в регулацията на много от физиологичните процеси в организма и изисква строг контрол на всички жизнени параметри. Стресът върху пациента е огромен при сърдечната хирургия, когато се налага извънтелесна циркулация, когато дишането и сърдечната дейност се поемат от апарата “сърце - бял дроб”. Всичко това изисква сериозно наблюдение, контрол и спешни въздействия с медикаменти или с апаратура, когато параметрите излизат от границите на нормата. Главната задача на анестезиолога е да поддържа пациента в комфорт, той да се чувства спокоен, а същевременно да отговаря за поддържането в норма на всичките му жизнени показатели. Ето защо, всеки пациент преди операцията трябва да изгради доверие към анестезиолога в една предварителна среща. 

- Как са организирани тези предварителни срещи с анестезиолозите във вашата болница?

- Когато пациент бъде приет в нашата болница, с него се прави преданестезиологична консултация. Тя се прави от колега, който отговаря за тази дейност в конкретния ден. И ако на следващия ден друг анестезиолог ще бъде в операционната, той извършва още един преглед. На пациента се обяснява в предварителния разговор по какъв начин ще протече анестезията, през какви фази ще мине след операцията и при престоя в интензивното отделение, с какви рискове са свързани планираните процедури от физиологична гледна точка. Така пациентът ще научи какво го очаква, но и в разговора ще почувства сигурност, че е в добри ръце, и максимално ще намали у себе си нервно-психичното напрежение, особено когато става въпрос за сърдечна хирургия.  

- Какво трябва да сподели пациентът със своя анестезиолог?

- На първо място трябва да сподели какви съпътстващи хронични заболявания има особено белодробни, високо кръвно и всички здравословни проблеми, които е имал досега. Важно е да каже дали в предхождащи операции и анестезии са възниквали проблеми - например трудна интубация, когато трудно се осигурява проходимост на дихателните пътища. Това е важно, защото при определени състояния трудното поддържане на проходими дихателни пътища е животозастрашаващо. 

Трябва да се каже също и за алергиите, особено за тежките алергични състояния. Всичко това задължително трябва да научи анестезиологът, за да си направи точен план и да избегне всякакви рискове. Успехът зависи от изходното състояние на пациента. Ако той е с добре контролирани заболявания, обикновено и анестезията, и хирургията протичат без усложнения. Но ако изходното състояние е по-комплицирано, с повече коморбидност или дори с неконтролирани заболявания, тогава рисковете са доста по-големи. 

Д-р Николай Увалиев

- Препоръчвате ли регионална анестезия, вместо обща, когато е възможно?

- Анестезията е обща, когато се потиска съзнанието, и от своя страна бива два вида: инхалационна - подава се с анестетици в изпаряем вид, които се усвояват чрез белия дроб, или венозна. Докато при регионалната анстезия се въздейства на ниво периферна нервна система или на гръбначния стълб, при което се потиска усещането за болка чрез периферна блокада на нервните пътища, но пациентът е в съзнание и с него може да се комуникира. 

В съвременната практика се препоръчва регионалната анестезия, когато тя е показана, тъй като има доста предимства пред общата. Общата анестезия се извършва с повече медикаменти и винаги крие рискове. Докато при регионалната анестезия само с едно убождане и с по-лека външна намеса може да се направи адекватно обезболяване. Винаги обаче се взема предвид решението на пациента. И дори в началото да се е съгласил на регионална анестезия, ако той пожелае, в процеса на операцията може да се направи обща анестезия. 

Що се отнася до цезаровото сечение (оперативното родоразрешение), във всички водещи клиники, които се занимават с тази хирургия, се прилага регионалното обезболяване - или със спинална, или с епидурална анестезия, тъй като така е по-добре и за бебето, и за майката. В България на много места се прилага обща анестезия при цезарово сечение, но регионалната категорично е за предпочитане. 

- Нещо принципно ново в анестезиологията появило ли се е през годините на вашата практика?

- Съвременната тенденция е да се прилагат такива методи на обезболяване и хирургично щадящи намеси, които позволяват възможно най-бързо възстановяване на пациента. Това е така наречената фаст-трак анестезия, при която след операцията болните максимално бързо преминават към собствено дишане, съзнанието им също се възстановява максимално бързо. Тази новост стана възможна с появата на краткодействащите анестетици. Идването в съзнание веднага след сърдечна операция, продължила 4 - 5 часа, доказано подобрява възстановяването на пациента. В нашата клиника се стремим, ако не на същия ден, то сутринта на следващия болните да бъдат изправяни и да започнат активно раздвижване. Практиката болният да лежи и да си почива не допринася за неговото бързо възстановяване. 

Освен това технологиите напреднаха много. Разполагаме с апаратура, чрез която можем да оценяваме жизнените функции на пациентите, да предвидим риска от някои усложнения и да ги предотвратим. В този смисъл може да се направи аналогия между работата на анестезиолога и на пилота. И при двете професии се наблюдават доста монитори и се анализира получената информация, за да може състоянието на пациента да бъде под контрол, както е под контрол самолетът във въздуха. 

- Следователно е важно всяка операционна да бъде оборудвана с модерна апаратура?

- Абсолютно. Съществуват критерии за апаратурата - минимален задължителен праг от апарати, с които да разполага всяко хирургично отделение. Така се гарантира безопасността на болните. 

- Прави ли са пациентите да се страхуват повече от анестезията, отколкото от операцията?

- (Смее се) Това е парадокс. Анестезията и хирургията са свързани. И двете са важни. Когато самата операция е извършена качествено, това е от първостепенно значение за възстановяването. Адекватната и добре свършена анестезиологична дейност е част от процеса. Наистина в медицината не съществуват напълно безрискови процедури. Но когато екипът е добър, рискът е минимален. Бих посъветвал хората да не се страхуват, а да бъдат добре информирани и на базата на тази информация да изберат най-доброто място, където искат да бъдат лекувани, за да се чувстват напълно спокойни. 

Мара КАЛЧЕВА