На свое заседание Административен съд – Благоевград е отменил разпореждането на отдел „Миграция“ към дирекцията на полицията в Пиринско за доброволно напускане на страната на украинката Татяна и нейната дъщеря Анна. Това съобщи съпругът на младата жена – Алексей Науменко.

Сега за 40-годишната Татяна и 15-годишната й дъщеря няма опасност да бъдат изведени от нашата държава, докато не приключат всички дела и обжалвания. За средата на януари е отложено делото, чрез което тя обжалва повторния отказ на Държавната агенция за бежанците. Според Науменко, ако и то бъде спечелено, шансът да получат статут е много голям.

Както вече писахме, двете получиха на два пъти такова разпореждане. В първото те бяха задължени да напуснат България доброволно до началото на месец ноември. А силата на второто трябваше да важи до 14 декември.

Татяна Кондратюк и дъщеря й Анна живеят в Гърмен от края на 2014 година. Тогава те бягат от военните действия в родния им Донбас. След четири месеца пребиваване подават документи за предоставяне на убежище и статут и оттогава започва тяхната битка за по-добър живот, която продължава и днес.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ