Москва. Ердоган уверява, че в операцията, която Турция планира в северна Сирия, „мишени няма да са американските военни“, които се намират в момента в този район, контролиран от кюрдите, пише „Взгляд“ в анализ за обявеното в сряда намерение на турската страна да предприеме действия в тази част на Сирия.
„Районът на изток от Ефрат, на територията на Африн (кюрдски анклав в северна Сирия – бел. на „Взгляд“), беше блокиран и имаше проблеми с получаване на помощи отвън“, коментира пред вестника директорът на Центъра за изучаване на Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров. „ Противникът е на друго равнище и се очакват много тежки боеве".
Боевете в Африн през пролетта на 2018-та, припомня вестникът, бяха част от операция „Маслинена клонка“, втора военна операция на турската войска срещу кюрдите на територията на Сирия през последно време. Първата, „Щитът на Ефрат“, беше в северните части на провинция Алепо от август 2016 до март 2017-та.
„Сега ще се срещнат подразделения на сирийската опозиция и Сирийската национална армия (СНА), която е дислоцирана в района, където се проведе операция „Щитът на Ефрат“. Те вече две седмици говорят за операция, за подготовка на лагери. Според командващия СНА целта на операцията няма да е Манбидж, където са разположени турско-американски патрули, а град Тел-Абяд, но той не е около Ефрат“, коментира Антон Мардасов, ръководител на отдела за изследвания на близкоизточните конфликти към Института за иновационно развитие и отбелязва специално, че този град не е кюрдски, а арабски и че там постоянно има конфликти между представителите на кюрдската федерация в серевна Сирия и местното арабски население.
От друга страна така може да се създаде известен плацдарм за Турция, тъй че да се постигне по-нататъшно отслабване на Сирийските демократични сили, коалиция, която съществува от 2015 година между кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“, арабски формирования и групи на националните малцинства – тюрки, арменци и асирийци.
Турската операция, според Мадрасов, от една страна разделя два кюрдски кантона – Кобани и Джазиру, а от друга ще посее раздор сред кюрдите и ще провокира поредно напускане на арабски групи от коалицията. „По принцип подобен скок е изгоден за Турция и може да се разглежда в рамките на мирния процес от Астана“, заключава експертът.
Става дума за преговорите от Астана между Сирия и въоръжената опозиция, при посредничеството на Русия, Турция и Иран.

Превод и редакция: Ивелина Ватова