>Лондон. Като обеща да не участва в следващите избори, премиерът на Великобритания „ издърпа чергата изпод краката на опонентите си“, коментира днешният The Guardian вчерашния вот на доверие.
Според слуховете от парламентарните коридори и кафенета ключовият въпрос е бил „искате ли този премиер да ни води в следващите избори?“
Твърдите привърженици на Брекзит си дават сметка, че това е единственото нещо, което се „върти умовете на техните колеги“. Сега може и да изглежда рисковано, но дали пък една победа не означава, че Мей ще получи мандат да ръводи до безкрая? По-умерените депутати се страхуват именно от това. След дебатите един от тях каза „В стаята имаше и такива, които са в тихо очакване. Изобщо не беше лесно. Имаше моменти, когато тя държеше в ръце стаята, други – когато я изпускаше, а после отново я вземаше в ръцете си. Но успя да ги победи. Мнозина се възхищават от нейната издържливост.”
Мей спечели вота, но има 117 нейни колеги, които гласуваха срещу нея. А това вече е доста повече от онези 104 души, които заявиха, че ще гласуват против следката й за Брекзит. Всъщност нейният основен проблем си остава.
Сър Греъм Брейди, председател на известния Комитет 1922 обяви пред репортерите, че прагът към писмата на доверие ясно е бил прескочен през вторника. „Вчера стигнахме точка, в която стана ясно, че сте прекрачили през прага, макар и трафикът да бе и в двете посоки – нагоре, надолу“. Той позвънил на премиера около 21.30 ч.Разговорът им бил „съвсем делови“ и Брейди не й казал точно колко писма има при него. Двамата се съгласили, че съобщението трябва да се направи рано, преди да се отворят пазарите. Рано в срядо сутринта той изпратил и-мейл до всички депутати на торите и новината избухнала.
Мей започнала срещите и телефонните си разговори с колегите си консерватори също рано. Когато започнали да излизат първите бюлетини с новити, тя започнала пък публичната си битка с твърдението, че един вот срещу нея очевидно означава отдалечаване на датата, в окято Великобритания може да напусне ЕС.
Нейните съюзници започнали да разпространяват това послание, а критиците й да лобират против него, твърдейки, че един вот за Мей означава неопроделено налагане на нейното лидерство и може да означава загуба за Демократично-юнионистката партия, както и за консервативното мнозинство, и ще доведе до невъзможност ад се управлява.
По средата на деня Мей пристигна в Уестминстър за да отговаря на депутатски въпроси. В галерията за публиката седял съпругът на премиера Филип Мей, който нито за миг не откъсвал погледа си от съпругата си.
Истинската бомба избухнала няколко минути след като Мей свършила да говори в Камарата на общините. И тя била изпратена към журналистите от неин помощник сред консерваторите с опит.
“Този вот не е за това кой ще ръководи партията в следващите избори, а за това дали има смисъл да се сменя лидера сега, на този етап от преговорите по Брекзит”.

Превод и редакция: Ивелина Ватова