Скопие. Митническият служител Александър Трайковски, който вчера (вторник – бел. ред.) бе сниман в Будапеща заедно с укриващия се Никола Груевски, е взел отпуска, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс“ .
Трайковски е общински съветник в градската община на Скопие „Гази Баба“, активен член на ВМРО-ДПМНЕ. Специализираната прокуратура го разследва, но досега няма заповед с предписани мерки за неотклонение паспортът му не е отнет.
В понеделник той трябва да се яви в съда по за дело случая "Насилие в Център".
За Агенцията от македонските митници са съобщили, че "от 5 декември 2018 г. той е в отпуска по болест, в съответствие с вътрешните правила на митническата администрация“. Освен това „митническият служител през изминалия период е имал дълги отсъствия от работа, но не е бил в командировка в Унгария ".

Вчера сутринта (вторник – бел. ред.) Александър Трайковски е заминал за Будапеща с полет на "Уиз Еър", за да се срещне с Груевски.
Днес (сряда – бел. ред.) телефонът му не е отговарял. От митниците твърдят, че ще проверят твърденията, които са публикувани в медиите, техните компетентни органи ще разследват случая.

От МВР не са отговорили на журналистическите въпроси дали Трайковски ще бъде поканен за разговор по случая „Груевски“, аргументът е бил, че случаят се разследва и не могат да говорят.
Прокурор Уилма Русковска обаче заяви, че до две седмици публично ще бъдат обявени предварителните резултати от досъдебното производство за бягството на бившия премиер.
Последната активност на Александър Трайковски са протести под мотото "Свобода за Никола Груевски" и искане до президента Георге Иванов да спре разследването.

Превод и редакция: Ивелина Ватова