Страсбург. След месеци на относително спокойствие тероризмът отново напомни за себе си на европейците. Мишената отново е Франция, където след Париж, Ница и Марсилия, терорът застигна източния град Страсбург, в историческия регион Елзас.

Какво знаем за нападението и извършителя му?

Около 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време) на 11 декември Шериф Шекат, 29-годишен мъж, роден в Страсбург откри стрелба с автоматично оръжие на популярния сред туристите традиционен коледен базар в града. В последствие полицията уточни, че стрелба е имало на три места в Страсбург, като нападателят е извикал „Алаху Акбар“ и е започнал да стреля по гражданите.
Шериф е с богато криминално минало, като е започнал да извършва престъпления в детска възраст, а на 13-годишна възраст е получил първата си присъда.Досега е осъждан общо 27 пъти в три държави – Германия, Франция и Швейцария. Последно е бил осъден за грабеж с взлом в германския град Майнц, излежал е част от присъдата в Германия и е екстрадиран във Франция. По време на престоя му в затвора се е радикализирал. Германските власи отрекоха това да е станало в германски затвор . Френската полиция го е била поставила в списък за лица под наблюдение, но в този списък са над 25 хиляди лица. Източници, близки до разследването, разкриха, че лицето е трябвало да бъде арестувано в сутрешните часове на същия ден по подозрение за опит за убийство. Според някои от версиите Шериф е открил стрелбата, за да отмъсти на френските власти именно затова. След като военните, които са били разположени за охрана на базара са открили огън по него, той е успял да избяга и да открадне такси, като изхвърли шофьора.
Властите уточниха, че 720 военни и полицаи, подпомогнати от хеликоптери и друга техника издирват извършителя, като според някои информации той вероятно е ранен.

Какво знаем за жертвите?

Данните за жертвите и пострадалите са противоречиви. Първоначално бе съобщено за един загинал и 10 ранени, но малко по-късно властите приведоха информация за двама загинали и 11 ранени, някои от които - критично. Позовавайки се на местни власти, медии съобщиха последно за четири жертви и 11 ранени. Окончателно френските власти уточниха, че загиналите са двама, а един от ранените е в състояние на мозъчна смърт без шансове за възстановяване, а ранени са общо 12 души, от които осем са в тежко състояние.
Според местния телевизионен канал BFMTV при престрелката един от френските войници, които патрулират по улиците на френските градове като част от антитерористичната операция "Сентинел", е ранен.

Какви мерки взеха властите?

Френското министерство на вътрешните работи, го описа като "изключително сериозно събитие по отношение на обществената сигурност". Малко по-късно бе обявено, че Отделът за борба с тероризма на Прокуратурата в Париж поема разследването на нападението на коледния базар в Страсбург. След оценка на ситуацията, Прокуратура във френската столица откри разследване
за "убийства, опити за убийство във връзка с терористична групировка и мрежа за престъпни конспиративни престъпления", се казва в изявление,,разпространено от органа.
В социалната мрежа "Туитър" френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, написа: "Аз съм в кризисния център. Мобилизирани са всички полицейски и спасителни служби. Моля ви, да не разпространявате слухове и да спазвате указанията на местните и централните власти“.
По-късно стана ясно, че по заповед на държавния глава Еманюел Макрон министърът е отпътувал за Страсбург.
Кореспондент на Deutsche Welle, който се е намирал в Европейския парламент по време на нападението, предаде, че изходите от сградата са затворени. Той обърна внимание на факта, че през деня охранителите са извършвали щателни проверки на личните вещи и чантите на хора, които са се насочили към центъра на Страсбург. Тази седмица градът е домакин на пленарните заседания на Европейския парламент, поради което има стотици депутати и техните служители.
Според друг кореспондент на същата медия, към момента правоохранителните органи са отцепили два периметъра в центъра на града. Единият е с по-широк обхват, а другият - в непосредствена близост до коледния пазар пред катедралата в Страсбург.. Самият коледен базар ще остане затворен и в четвъртък, но останалите обществени сгради и учреждения, както и училищата и детските градини ще работят нормално..
Френският президент изрази солидарност със семействата на загиналите и с ранените при инцидента, като обяви, че няма да прави изявления докато операцията по издирването на стрелеца е в ход.
Световни лидери изказаха своята съпричастност и гняв: Шок, съпричастност и подкрепа, тази нова атака шокира европейските лидери, а темата за тероризма надделя в европейското медийно пространство. Ето и първите думи на някои от световните и европейски лидери:

Тереза Мей, премиер, Великобритания: "Шокирана съм и съм покрусена от ужасната атака".
Щефан Зайберт, говорител на правителството на Германия: "Шокиран съм от ужасната информация, която идва от Страсбург."
Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: „Комисията е с Франция". Матео Салвини, заместник министър-председател, Италия, бивш евродепутат: „Уверен съм в пълната ангажираност в борбата с терористите. Тероризмът трябва да бъде премахнат от Европа и от света, с всички необходими законни средства.“
Доналд Тръмп отбеляза атентата, но използва случая да поиска средства за изграждане на гранична стена с Мексико.
Европейският парламент реши, че няма да промени програмата на заседанията си, а председателят му
Антонио Таяни,заяви „Този парламент не си позволява да го заплашват с криминални деяния или терористични атаки. Ние продължаваме да работим срещу терора и реагираме със силата на свободата и демокрацията“.

Редакция Юлиян Марков