София. Общо 248 млн. лева са отпуснати за строително-ремонтни дейности, доставка на медицинска апаратура, възстановяване на летателната способност и подобряване на условията в Българската армия с цел по-добро изпълняване на нейните задължения. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг след заседание на Министерски съвет. Той уточни, че кабинетът е гласувал три постановления за допълнителни средства за армията на обща стойност от 113 млн. лева, които заедно с одобрените преди две заседания 134 млн. правят сума от близо 248 млн. лева. Министър Каракачанов обясни, че средствата ще бъдат използвани за възстановяване на летателната годност на самолетите МИГ-29, СУ-25, L-39, „Кугър“-ите, както и за ремонт на танковете Т-72.
33 443 000 лв. ще бъдат осигурени за строително-ремонтни дейности и доставка на медицинска апаратура. За поддържане на авиационна техника, комуникационни, информационни и навигационни системи от състава на Военновъздушните сили средствата са в размер на 58 803 664 лв. Одобрени са разходи и до 21 232 080 лв., които са необходими за изграждане на полеви апаратни за привързване на полевата комуникационна и информационна система към стационарната комуникационна система на Българската армия - „Странджа-2“ и доставка на мобилни и ръчни абонатски терминали от система „Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти“ по стандарт TETRA. Средствата и по трите правителствени постановления се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.
По време на заседанието на кабинета премиерът Борисов отбеляза, че с отпускането на средствата правителството изпълнява ангажиментите си към армия. По думите му парите за отбрана към момента са давани така, че да не бъдат обезпечени по никакъв начин и не се е изпълнявала нужната поддръжка на техниката. „Важно е като си отидете по службите да каже на съставите, че парите които са необходими са заделени, за да придобият нормален вид”, обърна се Борисов към присъстващите на заседанието военни.
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев благодари от името на Българската армия за отпуснатите средства и увери, че те ще бъдат използвани за възстановяване годността на въоръжението и военната техника. Той припомни, че през последните 2 години се осигурява допълнително финансиране за повишаване на доходите и способностите на българските военни. По думите му подобряването и на битовите условия в казармите и полигоните също ще допринесе за по-голямото им спокойствие и по-качественото изпълнение за задълженията.
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков отбеляза от своя страна, че чрез предвидените средства до края на годината ще бъдат сключени договори за поддръжка на почти всички самолети и вертолети.
Весела АЛЕКСАНДРОВА



Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".