Майката, бащата и двама братя на заподозрения за стрелбата в Страсбург са задържани за разпит, предаде Ройтерс.

Това съобщиха източници, близки до разследването.Германската полиция издирва двама заподозрени - братята Шериф и Сами К., след кървавото нападение във френския град Страсбург, предаде ДПА.

Говорителка на полицията в Кобленц потвърди, че в момента се претърсва 30-километров участък по френско-германската граница, който обхваща германските провинции Саар и Райнланд-Пфалц, предаде БТА.

Междувременно ЕП одобри днес препоръки за справяне с радикализацията, за подобряване на оперативната съвместимост на данните и подпомагане на жертвите на тероризъм.

В приетия документ се изразява загриженост от недостатъчния обмен на данни между европейските служби за сигурност. Според ЕП борбата с тероризма трябва да бъде водена при пълно зачитане на основните права, включително защитата на данните и свободата на изразяване.

ЕП предлага да бъде съставен списък на радикалните проповедници в ЕС; да бъдат уеднаквени изискванията за сигурност и съдебно преследване на участвалите в сражения зад граница; да бъде премахната възможността осъдени терористи да получават убежище. Евродепутатите подкрепят въвеждането на мерки срещу радикализацията в затворите и в образованието. Според ЕП е необходимо по външните граници на ЕС да бъдат извършвани проверки с използването на всички съответни бази данни.

Евродепутатите отбелязват необходимостта от правни процедури за проследяване на възхвалата на терористични действия, за премахването на пропаганда, призоваваща към насилие, за ограничаване носенето на ножове на обществени места. ЕП предлага правилата за съхраняването на данни за пътниците със самолет да обхванат и частните полети.

Според евродепутатите е необходимо изготвянето на списък от лицензирани купувачи на съставки за изработването на взривни вещества. ЕП предлага въвеждането на общо определение за "жертва на тероризъм", както и фондът "Солидарност" на ЕС да бъде използван за обезщетяването на жертвите на тежки терористични нападения.