При изключителен интерес и препълнена Първа аудитория на Медицински университет – Варна премина заключителния форум, посветен на 135 години от създаването на Варненското медицинско дружество.

Тази годишнина беше важен акцент през цялата 2018 година за университета, а до голяма степен и за цялата медицинска общност в морския град. По тази причина форумът беше уважен от представители не само на здравната и академичната сфера, а и от политици и представители на бизнеса.

135 години след създаването на Варненското медицинско дружество, основните принципи, залегнали в неговия устав остават актуални. На първо място то си поставя задачата да е средство за научното и практическо развитие на лекарите. Веднага след това идва съдействието на местната власт за изследване и подобряване на санитарните условия във Варна. Третата задача е насочена директно към населението и издигането на ново ниво на неговата здравна култура.

Основано на 10 декември 1883 г., Варненското медицинско дружество е едва второто такова в България, след създаденото три години по-рано Физико-медицинско общество. В историята винаги ще остане името на първият председател на дружеството е д-р Мирон Васильевич Игнатьев. Дори и без да са свързани с медицината, много варненци знаят добре името, както и приноса за града на неговия заместник – д-р Ангел Пискюлиев, който на два пъти е избиран за кмет на морската столица на България. Като такъв той има сериозен принос за оформянето дори и на съвременния облик на града, разширявайки Морската градина и предприемайки важни стъпки за превръщането му в европейски курорт.

Друг член на Варненското медицинско дружество, чието име се помни не само във Варна и България е Йонас Басанавичус, участвал активно в българския политически живот, но заедно с това превърнал се в ключова фигура в националното възраждане и постигането на независимостта на Литва.

През цялата година Медицински университет – Варна поддържаше паметта за тези и за още много медици, оставили богато наследство като част от историята на дружеството. С поредица от прояви в Музея на историята на медицината и библиотеката на университета, техният принос получи нова популярност и признание. През 2018-а беше издадена книга, която е най-задълбоченото изследване на дейността на Варненското медицинско дружество и участниците в него. Както споменахме и по-горе, без труда на лекарите, Варна едва ли би се превърнала в курорт, който е превърнал лечебните процедури в един от основните си плюсове. Друга осъществена идея на дружеството е създаването на Водноспасителната служба, която през тази година отбеляза 90 години от началото си.

Като част от заключителния форум за честване на годишнината на Варненското медицинско дружество беше показан и документален филм, продуциран от Медицинския университет. В него задълбочено се разказва за пионерите, обединили се в името на развитието на медицинската наука, но и като цяло в полза на обществото. Тяхното дело, започнало с ентусиазма и амбицията на освободена България, е пример, който трябва да помнят новите поколения лекари и медицински специалисти. И по интереса, който проявиха към форума студентите от Медицински университет – Варна, можем да съдим, че това е факт.