За транформирането на Косовските сили за сигурност /КСС/ в пълноценна армия на Косово ще се гласува в петък, както е планирано, въпреки предупреждението на НАТО, заяви председателят на косовския парламент Кадри Весели, който посочи, че армията няма да застраши съседите, предаде Танюг.

Весели изрази увереност, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг "ще има добри намерения и ще разбере това като наше законно право", предава БТА.

"Нашата армия е армия на партньорството, а не армия, която застрашава съседите. Генералният секретар Йенс Столтенберг би трябвало да се тревожи повече за руските бази в Сърбия и Ниш, отколкото за партньорите на НАТО, които са тясно свързани със САЩ и страните от НАТО", каза Весели.

Във връзка с тревогата на Белград за създаването на армията Весели каза, че Прищина е готова да поеме отговорността за сърбите на цялата територия на Косово.

"Сърбия не трябва да нарушава правата на косовските сърби и да не ги жантажира да напуснат КСС, както прави в много случаи чрез свои структури и хора. Факт е, че нашите граждани, косовските сърби, са суверенни граждани и ние ще ги уважаваме най-много", каза Весели.