Районният прокурор на Бургас получи втори мандат – работел прекрасно и безшумно

Иван Кирков (вдясно до главния прокурор) бе изслушан в Прокурорската колегия, след което получи единодушно одобрение


Иван Кирков бе единствен кандидат за поста, Колегията във ВСС го одобри единодушно


Висшият съдебен съвет (ВСС) очаквано преизбра районния прокурор на Бургас Иван Кирков. Той бе единствен кандидат за поста и днес бе изслушан в Прокурорската колегия.

Кирков представи концепцията си и изнесе данни за Районната прокуратура. Той цитира статистика, според която върнатите от съда дела са 3-4%, а оправдателните присъди – 1-2%. Това било под средното за страната.

Проблем за Бургас била практиката да се командироват служители в други районни прокуратури в региона, където има недостиг на кадри.
Имало голямо текучество и на разследващи полицаи в ОДМВР-Бургас,
а районът бил много натоварен. Това водело до преразпределяне на делата между останалите служители на МВР.

Бившият окръжен прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която сега е член на ВСС, попита кандидата дали има намерение да сменя екипа, с който работи. Какво му е мнението за унифицирания модел за реформа на прокуратурата и за създаването на териториални звена, бе друг въпрос на Чапкънова към Кирков.

Главният прокурор Сотир Цацаров също попита какво мисли по казуса предвид и кадровия недостиг в районните прокуратури в Царево и Несебър.

Иван Кирков обясни, че вече има изграден екип и смята да работи с него, но в Бургас имало подготвени колеги, така че промени не били изключени.
По отношение на унифицирания модел в началото той бил резервиран, но впоследствие си променил мнението и сега бил позитивно настроен.
Положителното според Кирков е, че по-лесно ще може да се преразпределят прокурори на регионално ниво за покриване на кадровите дефицити по места.


След изслушването кандидатът получи само позитивни оценки от членовете на Колегията.
Калина Чапкънова каза, че освен, че е ръководител, Иван Кирков е и работещ прокурор. През 2016 г. той дори имал най-много дела, което било „изключително необичайно” предвид факта, че РП-Бургас е голяма прокуратура.

Друг бургазлия в Прокурорската колегия – Георги Кузманов, накратко коментира, че също ще гласува „за” Кирков, понеже се справял „прекрасно” и консолидирал прокуратурата в Бургас.

Накрая оценката си даде и Сотир Цацаров. Той заяви, че работата на Иван Кирков била такава, каквато е и концепцията му. Той ръководел много стриктно и точно звеното в Бургас. Освен това работел, без да вдига шум около себе си.
Районът бил доста труден, така че Кирков заслужавал доверие както като ръководител, така и като прокурор, както отбелязала и Калина Чапкънова.


На последвалото гласуване кандидатът получи 11 от 11 гласа „за”.
След това Цацаров се обърна към Иван Кирков с думите: Да Ви е честит вторият мандат и всички трудности, с които ще бъде съпътстван той.

В категории: Темида , Бургас