Атентаторът от Страсбург викал „Алах Акбар“ по време на стрелбата, имал 27 присъди

Равносметката до момента – двама убити, един в мозъчна смърт и 12 ранени


29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде арестуван непосредствено преди атаката, но успял да избяга на властите



Атентаторът от Страсбург, идентифициран като 29-годишния Шериф Шекат с богато криминално досие, викал „Алах Акбар“ по време на атаката. За това свидетелстват прокурори, цитирани от RT.com. Четирима са задържани по подозрения, че са съучастници със заподозрения, който в момента се издирва.

Очевидци казват, че извършителят, който вече е идентифициран, викал арабския лозунг, ползван от всевъзможни терористични групировки (в буквален превод „Господ е велик“, бел.а.).

„Имайки предвид целта на извършителя, начинът му на действие, профилът му, както и сведенията на очевидци, се наложи да задействаме анти терористичните отряди“, каза Реми Хайц – главния прокурор на Париж.



Шекат бе ранен при последвала престрелка с полицията, но успя да избяга от сцената на престъплението, отвличайки такси, казват още от прокуратурата, потвърждавайки по-рано съобщеното в медиите. Четирима от роднините му са арестувани.

29-годишният мъж, чийто семейство идва от Северна Африка, е осъждан общо 27 пъти за няколко различни престъпления във Франция, Германия и Швейцария. Освен това, той е следен от Генерална дирекция вътрешна сигурност – френските служби за сигурност, за това, че е имал екстремистки виждания.

Съседи на Шекат казват, че той е бил „дестабилизиран“ в затвора, предава Asociated Press.

„Тези неща просто се виждат отдалеч“, коментира мъж, живеещ около дома на атентатора. Друг съсед твърди, че Шекат рядко се прибирал у дома.

Полиция в момента пази къщата, където се смята, че извършителят е живеел.



Стрелбата на Коледния пазар в Страсбург завърши с двама убити, един в мозъчна смърт и 12 ранени, като френските власти наричат инцидента „акт на тероризъм“. Полицията твърди, че Шекат е роден в Страсбург, но идва от имигрантска фамилия.

Трябвало е той да бъде арестуван непосредствено преди атаката във връзка с грабеж, завършил с убийство, но е успял да избяга от властите. В отговор на стрелбата вчера властите са активизирали няколко звена контратерористи, които да се справят със ситуацията.

В Страсбург в момента има забрана за всякакви публични събития. Таква обаче няма в останалите части на Франция.

Превод: Георги РУСЧЕВ

В категории: Крими