Нинова към протестиращите срещу БСП строители: Нито искам, нито мога да спра Елена!

Днешният ден е събирателен образ на режима на Борисов, но и на модела на прехода - капитал и власт се срастват и бранят статуквото, обяви Нинова


Налице е прецедент в политическата история - едрият капитал е в стачка срещу опозицията, обяви соцлидерката 


Десетки депутати от „БСП за България” се наредиха на брифинг в парламента, демонстрирайки единство и сила срещу протеста на Камарата на строителите в България (КСБ).
Днес от КСБ извадиха работници и тежка техника в София заради обвиненията на левицата, че в строителството на пътища има корупция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да запомним днешния ден – „защото той е прецедент в политическата история - едрият капитал в стачка срещу опозицията”.
„Той е и събирателен образ на режима на Борисов днешният ден. Но и на модела на прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото”, добави Нинова.

Тя припомни, че едрият капитал е обявил готовност да изкара демонстранти и срещу майките с увреждания.
Сега протестът бил срещу опозицията и разследващ журналист (Елена Йончева – б.а.) „само защото търсим истината и искаме прозрачност”.
Корнелия Нинова коментира още: „Най-грозната част на това лице на управлението на Борисов е, че използват работници за тази цел. Промяна ще има. Това са последните издихания на това правителство. Промяна ще стане. Но аз искам да се обърна към българския бизнес. Ние сме наясно, че без икономика и без българско производство България няма бъдеще, но не този модел на икономика, в който десет големи се договарят с властта и убиват малкия и среден бизнес. Не този модел икономика, в който властта принуждава фирмите да връщат процент от поръчките като комисиони, а модел на свободна конкуренция, на закони, еднакви за всички и ще ги спазвате! Ще има закони и правила за свободна конкуренция и за правене на бизнес в свободна държава!”

Нинова обясни, че иска да се обърне най-вече към работниците: „Вие не сте крепостни селяни! Знаем, че ви е страх за хляба ви, но не позволявайте да ви употребяват, защото друг модел на икономика ще бъде по-добре и за вас, и за семействата ви. Вместо кражби тези пари ще отидат за увеличаване на заплати, за подобряване на условия за труд. Така че имайте достойнство и не се поддавайте на това да бъдете употребявани в битката на статуквото от власт и бизнес срещу опозицията и промяната в държавата!”

След въпрос, дали наистина от КСБ са поискали на среща с БСП да спрат да настояват за проверка на пътища от независима европейска лаборатория, Нинова потвърди. Според нея представителите на Камарата обяснили, че това може да доведе до спиране на еврофондовете.

На питане вярно ли е, че е казала, че не може да контролира депутатката Йончева, лидерката на БСП отговори:
„По отношение на Елена Йончева – че съм казала, че не може да се контролира. Цитирам себе си, малко е неподходящо сигурно, но го цитирам. Разговорът беше такъв – нито искам, нито мога да спра Елена. Тя ще продължи с нейните действия, предупреждавам ви отсега. Да не остане някой недоразбран, да сте с погрешно впечатление от срещата ни и т.н. Нито искам, нито мога и го изпълняваме.”

Елена Йончева от своя страна отново цитира доклад на Държавния департамент на САЩ – че в България има ендемична корупция, която е основно в обществените поръчки за инфраструктура.

В категории: Бизнес , Политика