През 2018 година година под ръководството на Енгибар Енгибаров Спартак започна постепенно да се изправя на крака и да се развива в правилната посока. През януари Енгибаров изгради нов отбор, който напролет се стабилизира в Трета лига – Североизточна група, а през есента след надграждане се превърна във фактор в групата. След 8 победи и 6 равенства тимът зимува на второ място, на 5 точки от лидера и запазва реални шансове да изпълни голямата си цел напролет – първо място и завръщане в професионалния футбол.

Фактите сочат, че през есенния дял спартаклии заедно с Монтана са единствените два отбора без загуба в двете професионални лиги  и четирите групи в третия ешелон. Освен това Спартак е с най-ниска средна възраст на Североизток  – 21,9 години, и въпреки голямото текучество - през последните 11 месеца във варненския тим преминаха 52-ма футболисти, той продължи да върви нагоре.

В интервю за „Петел” треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров прави равносметка на есенния полусезон и разкрива своите очаквания за пролетта.

- Г-н Енгибаров, как оценявате представянето на Спартак през есента?

- Доволен съм от показаното, според възможностите на момчетата. Те показаха характер, когато изоставахме в резултата и трябваше да обръщаме мачове, и се доближаваха до стила на игра, към който се стремим. Всичко това го постигнахме, след като през лятото не бяхме в състояние да направим качествена селекция, предвид това, че по-късно върнаха базата на клуба.

 

- Кое ви хареса в играта на тима?

- Най-вече отношението и дисциплината на футболистите в мачовете, в които се стремяха да изпълняват стриктно поставените задачи. Във всички срещи бяхме доминиращия отбор, създавахме много положения и често нашите съперници дори нямаха удар във вратата ни. Първият и вторият капитан Боян Илиев и Васко Боев бяха пример за останалите. Изградихме прекрасен колектив, атмосферата в съблекалнята бе добра и съществуваха всички предпоставки за добра работа.

 

- На какво отдавате досадните пропуски и елементарните грешки, които ви попречиха да вземете още точки?

- Имахме много млади момчета, които нямат опит и нормално допуснаха грешки вследствие на напрежението. Ние знаехме, че срещу нас всеки ще играе на предела на възможностите си, затворено и на контраатаки. И именно в тези контраатаки заради липсата на опит ни вкараха голове след наши индивидуални грешки, които ни лишиха от още заслужени точки.

 

- Къде Спартак има резерви?

- Вижте, във футбола не може да се прескача едно стъпало. Трябват търпение, вяра, постоянство и правилна стратегия, за да се случват нещата. В този контекст, естествено, ние има много да учим, да работим и да надграждаме, за да играем така, както искам - атакуващо и печалившо. Но не бива да се омаловажават положителните неща и крачката напред, които направихме тази есен. Много съм доволен, че срещу Верея за Купата на България Спартак показа по убедителен начин, че може да е равностоен и дори да надиграва в определени моменти елитен клуб.

 

- Какво ще предприемете, за да бъдете по-силен напролет?

- Основната ми задача е да привлечем във всички линии опитни футболисти, които са играли професионален футбол. Вече преговарям с петима такива и в близките дни очаквам отговори от тях.

 

- Ако направите селекцията, която искате, ще завършите ли първи?

- Убеден съм в това. Привлечем ли набелязаните попълнения и проведем пълноценна зимна подготовка, ще завършим на върха напролет и ще влезем във Втора лига. Тук е мястото да благодаря за подкрепата на нашите привърженици, които бяха 12-ият ни играч във всеки мач. Те проявиха и търпение към тима след някои неубедителни резултати, и продължаваха да пътуват с нас за всяко гостуване. Малко отбори имат такава публика и аз искам да кажа на нашите фенове, че ще направим всичко възможно, за да им се отплатим за доверието и подкрепата, като завършим на първо място напролет.

- Готов ли сте вече с плана за зимната подготовка?

- Разбира се. Започваме на 14 януари, искаме да проведем един лагер, а в момента уточняваме и контролите. Вярваме, че ще се подготвим добре за старта на втория дял в началото на март, когато ще приемем Тервел на обновения терен на клубния ни стадион.