Учените в морската биологична лаборатория (САЩ) са идентифицирали механизъм, при който ниската температура на околната среда допринася за увеличаване на продължителността на живота. Според изследователи главна роля в това играят специфични гени, които кодират студено-чувствителните протеини. Това се съобщава в прессъобщение на Phys.org .

Известно е, че един от факторите, влияещи върху дълголетието на тялото, е температурата на околната среда и тялото. Така че много видове безгръбначни живеят по-дълго при ниски температури. Причините за тази зависимост обаче все още са слабо проучени. Смята се, че продължителността на живота се увеличава поради намаляването на скоростта на метаболизма, което на свой ред намалява клетъчното увреждане и скоростта на образуване на реактивни кислородни видове. Някои учени предполагат, че зависимостта е медиирана от специфичен сигнален път.

В новата си научна работа изследователите анализирали ефекта от студа върху 11 различни животнински вида, за да проверят дали животът е наистина продължителен поради термичните реакции в тялото на животните. В този случай всички трябвало да имат по-голяма продължителност на живота. Резултатите от експеримента обаче показват, че тази цифра се е увеличила с 6-100% в зависимост от вида.

Освен това биолозите са комбинирали ефектите на ниските температури с и ниско въглехидратна диета, което довело до допълнително увеличаване на продължителността на живота. . Според учените, ключова роля играе генът, който кодира TRPA1 протеин, който е чувствителен към студ. Допълнителни изследвания ще помогнат за разработването на методи за борба със стареенето и при хората./ Zdrave.to