В ежедневния живот често се случва охладената преварена вода да се подложи на повторно кипване. Безопасно ли е това? Какво се случва по това време на повторното кипене с химическата формула на водата? Откъде се е появило твърдението, че в този случай съдържанието на чайника може да причини рак? 

Процеси по време на кипене 

Ако имахме работа с абсолютно чиста и дейонизирана вода, нямаше да е необходимо да говорим за опасностите от повторно кипене. Но в ежедневието използваме течност със сложен състав. 

US-учени откриха напитка, която помага в битката със злокачествените тумори

Нормалната вода е наситена с разтворени минерали и газове, чиито летливи съединения се отстраняват по време на кипене. Понякога това не е лошо. Но химикалите, присъстващи във водата, увеличават концентрацията си. Например, флуор, нитрати, арсен. Тези вещества са токсични, така че те могат да ни изложат на риск от някои сериозни заболявания, включително рак. 

Нека разгледаме по-подробно това

Нитратите причиняват метхемоглобинемия и някои видове злокачествени тумори. 
Арсенът може да бъде отровен и също така допринася за развитието на рак. 

Онколог разкри какви 5 неща би направил, ако му поставят диагноза рак


Калциевите соли причиняват образуване на камъни в бъбреците, жлъчния мехур и оказват влияние върху развитието на артрит. 
Излишъкът от флуорид е опасен за скелета и зъбния емайл. 

Как да постъпите най добре? 

Повторно преварената вода в малки количества едва ли ще предизвика сериозни последствия. 
Ако нивото на охладената преварена вода в  чайника е спаднало и домакинята го допълни и кипне наново също няма причина да се притеснявате за здравето си. Но ако преваряването по няколко пъти е станало стандартна практика, вече имаме сериозен проблем. 

Кои признаци на рак се крият под ноктите и по краката?

Необходимо е да спазвате като правило не само да обновявате съдържанието на чайника, изливайки неизползваната вода, но и той да се изключва при първия знак за нагряване до зададената температура. Не позволявайте течността да кипи дълго. 

Бременни жени, които са изложени на риск от някои заболявания, е по-добре през периода на износването на детето да се откажат напълно от преварената вода./zdrave.to