Москва. Организирането на акция, свързана с протестите във Франция не е в сферата на интереси на Русия, възможните поръчители трябва да се търсят сред спонсорите на „цветните революции“. Това мнение е изразил Антон Морозов, член на Комитета по международните въпроси на руската Госдума, пише вестник „Известия“.
По-рано министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви, че френските ведомства проучват информация, според която е възможно съучастие на Русия в масовите протести в страната.
Пред френския RT Морозов е заявил: „Русия няма абсолютно никакви интереси да влияе на Франция по никакъв начин“.
По думите на руския парламентарист, Москва гледа на тази държава „като на надежден и равноправен партньор“ въпреки различията в мненията по въпросите,с вързани с Крим и Донбас. Той е отбелязал също, че „възможните поръчители на безредиците в страната все пак трябва да се търсят на друго място, тъй като сме свидетели на съвършено типична за „цветната революция“ технология“.
Морозов уточнява също, че намиращото се под контрола на САЩ европейско медийно пространство е създало „русофобски мейнстрийм“. Така «европейските политици, в частност френските, се подтикват за всичко да обвиняват Русия вместо да откриват истината“.
Масовите протести във Франция са от средата на ноември. Недоволството на гражданите бе провокирано от намеренията на властите да повишат цените на бензина и дизеловото гориво. Участниците в тях излизат на улиците в жълти светлоотразяващи жилетки, които са задължителни за френските шофьори.
На 8 декември поредната общонационална протестна акция на „жълтите жилетки“ прерасна в стълкновения с полицията, включително и в Париж. Пострадаха не по-малко от 55 души. Броят на задържаните демонстранти надхвърли 1 720 активисти на движението. На митингите в цялата страна, по данни на френското вътрешно министерство, са участвали не по-малко от 125 000 човека.

Превод и редакция: Ивелина Ватова