Ереван. Централната избирателна комисия на Армения обяви първите данни от състоялите се в неделя предсрочни избори за висшия законодателен орган на страната, съобщава ТАСС.
Блокът „Мой шаг“ (Моята стъпка“ – букв. пр.)на Никола Пашинян, изпълняващ длъжността премиер на Армения, води с голяма преднина.
Тези избори се състояха година и половина след последните редовни избори за национално събрание. Според първите обявени резултати, при обработени данни от 134 избирателни участъка, в парламента влизат четири политически сили: блокът на Пашинян "Мой шаг", партиите "Процъфтяваща Армения" и "Просветена Армения", както и националистическата партия "Дашнакцутюн" (Арменска революционна федерация).
Както предвиждаха политолозите, след "нежната революция" през пролетта блокът на Пашинян води с внушителна преднина от 66,37 на сто от гласовете на избирателите, втора е партията на бизнесмена Гагик Царукян "Процъфтяваща Армения" с 10,62 на сто от вота на избирателите, трети са националистите от "Дашнакцутюн" с 8,43%, а четвъртата, "Просветена Армения", е на долната граница от 5%, като по последни данни нейният резултат е 5,5 на. Управляващата до неотдавна Републиканска партия на Армения засега има 3,78 процента.

Превод и редакция: Ивелина Ватова