Белград. Руският външен министър твърди, че засилване на присъствието на НАТО и ЕС на Балканите води до задълбочаване на дестабилизацията в Европа. За това пише в информация на сайта си белградското радио В92. Руският външен министър изтъква загрижеността на Москва от тази ситуация.
"Положението на Балканите поражда тревога. Наблюдаваме как НАТО и Европейският съюз полагат усилия да увеличат присъствието си в региона.Те изправят страните от него пред фалшив избор: или искат да са с Москва, или с Вашингтон и Брюксел." Това Лавров е заявил пред гръцкия вестник „Efimerida ton Sintakton“.

Според дипломат номер едно на Русия „Неспособността на ЕС да накара самообявилата се държава Косово да изпълни совите задължения поставя под въпрос самата репутация на Съюза“.

Според руски официални източници подобни действия „задълбочават дестабилизацията на европейската структура за сигурност и водят до увеличаване на напреженията и нови разделителни линии ".

"Косово продължава да е епицентър на нестабилност (на Балканите). Прищина не само открито саботира прилагането на Брюкселското споразумение с Белград, което бе постигнато с посредничеството на ЕС, но предприема и провокативни мерки," е заявил Сергей Лавров пред гръцкия всекидневник.

Превод и редакция: Ивелина Ватова