Скопие/Лисабон. „България не е поискала съдействие от македонските власти за разследването на продажбата на българско гражданство“. Това е казал премиерът Зоран Заев в Лисабон в изявление за български журналисти, съобщава македонската електронна медия „Фокус“.
Македонският премиер участва в конгреса на ПЕС, Партията на европейските социалисти, в Лисабон.
В отговор на журналистически въпроси от няколко чуждестранни медии премиерът Заев е изразил увереност, че инклузивният процес, който се развива в парламента, и публичните дебати в страната ще гарантират нужното мнозинство от две трети, за да се приемат конституционните промени, нужни за влизане в сила на Договора от Преспа за името на страната.

„В крайна сметка с този договор, а преди това и с Договора с България, ние затворихме страницата на двустранните проблеми, които имахме със съседите. Ставаме нормална държава, европейска страна, която се надяваме, убедени сме, че наистина ще стане и следващата, тридесета държава,член на НАТО, а през юни 2019-та ще започнем преговори и с ЕС“, това е казал Заев, както съобщава на македонските медии правителствената пресслужба.
Превод и редакция: Ивелина Ватова