Ереван. На проведените в неделя извънредни избори, по данни на Централната избирателна комисия на Армения, са гласували 48,63% избиратели, съобщава ТАСС от арменската столица.
Кореспондентът на руската агенция се позовава на председателя на ЦИК в Ереван Тигран Мукучян, според когото „на изборите са гласували, по предварителни данни един милион 260 хиляди и 840 души ". На изборите, които се проведоха през април 2017, този показател бе 60,84%. Регистрирани са 144 жалби за нарушения на избориня процес, от които „58 са с белези на престъпление“, е заявил заместник-началника на Щаба на полицията на Армения Ашот Саркисян. Според него най-често срещани нарушения са даване на подкуп на избирателите, за да гласуват за друг кандидат.
В битката за депутатските мандати участват девет партии и два блока. За да влезе в парламента партията трябва да прескочи 5-процентовата „летва“, а за коалициите тя е 7 процента.
Блокът на изпълняващия длъжността премиер на страната Никола Пашинян "Мой шаг" („Моята стъпка“ – букв. превод ) е изхарчил около 560 000 долара за предизборната си кампания и така се определя от анализаторите като най-скъпата агитационна кампания до момента. За това в неделя е съобщил пред журналистите представителят на Централната избирателна комисия на републиката Тигран Бабикян.
Превод и редакция: Ивелина Ватова