Велико Търново. „Йоан, синът на Асен” е новото историческо заглавие в афиша на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново, съобщават от културната институция. Знакови събития от българската история ще „оживеят” на театралната сцена в драматичната хроника, посветена на 800-годишнината от възцаряването на Йоан Асен II през 1218 г. Пиесата е писана специално за великотърновския театър от актьора Иван Митев. За режисьор на спектакъла е поканен Александър Илинденов, пом.-режисьор е Стефка Петрова, а сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова. Премиерата на „Йоан, синът на Асен” ще бъде на 12 декември в 19.00 часа на голямата сцена. Всички представления на МДТ се провеждат под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.
Около половин години е работил по написването на пиесата Иван Митев, но преди това в продължение на години е проучвал историческата и художествена литература по темата. „Успях да се добера и до писанията на византийски хроникьори, които присъстват чисто документално в спектакъла. Сред историческите събития, включени в сюжетната линия, са подписването на мирния договор с унгарския крал Андрей II, битката при Клокотница и решението за построяването на църквата „Свети четиридесет мъченици” в столицата Търново”, сподели звездата на търновския театър. По думите на Иван Митев образите в пиесата са създадени персонално за актьорите от МДТ. Милен Иванов ще се превъплъти в ролята на цар Иван Асен II, а Виктор Тезийски ще видим като епирския деспор Теодор Комнин и унгарския крал Андрей II. Детелин Кандев ще играе първия български патриарх Йоаким, самият Иван Митев ще бъде Александър – братът на Йоан Асен II, а Стефан Методиев – примасът Василий. Три са женските роли в постановката – в образа на славянската княгиня Ана – първата жена на Йоан Асен II, се превъплъщават Силвия Шекилова и Лиляна Иванова, Стефка Златкова ще бъде втората жена на владетеля – маджарката Анна Мария, а Стефка Петрова – нейната дойка.
Александър Илинденов работи за първи път с екипа на МДТ „Константин Кисимов”. Той е състудент на Иван Митев и дълги години се е изявявал на театралната сцена като актьор. Специализирал е режисура в класа на проф. Крикор Азарян и е работил като негов асистент в Театър „Българска армия”. „Нашата цел е да представим тези исторически личност в чисто човешки план. На фона на славните събития от Средновековието ще покажем вътрешните битки, които водят героите, постигайки целите си”, сподели режисьорът. Той призна, че е впечатлен от екипната работа във великотърновския театър и пълната отдаденост на актьорите.