Застрахователите не са възстановили на държавата над 60% от щетите по пътищата след катастрофи

Министър Аврамова не е отговорила на депутата Бойчев - колко пъти АПИ е потърсила дължимите суми по съдебен път


Данните са за последните 2,5 години и се виждат в отговор на регионалния министър до бургаски депутат


Застрахователите са възстановили под 40% от щетите, нанесени върху пътната и прилежащата инфраструктура в резултат на катастрофи. Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Петя Аврамова до бургаския депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев съгласно процедурите на парламентарния контрол.

Народният представител е задал въпроса си до Аврамова с аргумента, че осигуряването на повече средства за поддръжка на пътищата е сред важните задачи на ведомството и че от значение е всеки допълнителен източник на финансиране.

Голяма част от пътно-транспортните произшествия нанасят сериозни материални щети на пътната и прилежаща инфраструктура – основно мантинели, мостови съоръжения и други. След извършена катастрофа застрахователите са тези, от които трябва да бъдат получени обезщетения за нанесените щети на пътя“, пише Бойчев до Аврамова.

Депутатът пита колко от стойността на щетите се възстановяват на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Бойчев е поискал информация и в колко от случаите за периода 2016 – 2018 г. АПИ е потърсила дължимите суми от застрахователите по съдебен път, какъв е размерът на тези суми, и на събраните такива.

Петя Аврамова е отговорила, но само частично, на поставените въпроси.

За времето от началото на 2016 г. до 30 юни 2018 г. АПИ е отделила общо близо 4,28 млн. лева за дейности по възстановяване на щети от пътно-транспортни произшествия (ПТП).
Застрахователите са изплатили обаче едва около 1,67 млн. лв., което е под 40% от сумата.
Неизплатените от тях средства са в размер на точно 2 580 413,02 лв.,
пише в отговора на Аврамова до Бойчев.

От него става ясно още и че сумите, които застрахователите изплащат, постъпват в републиканския бюджет, а не в бюджета на АПИ. Т.е. те не се инвестират за поддръжка на пътищата, както иска депутатът Бойчев, видно от въпроса му до министъра.

Друг любопитен момент е, че Петя Аврамова не е отговорила конкретно на питането – в колко от случаите АПИ е потърсила дължимите суми по съдебен път.

Вместо това в писмото на министърката до депутата се съдържа следната обща информация: „Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез своите териториални звена следи стриктно за провеждането на всяка процедура, свързана с предявяване на претенции към застрахователните дружества, включително и по съдебен ред, когато те се оспорват. Делата, образувани в случаите на отказ от страна на застрахователите да изплатят полагащите се обезщетения, обикновено са с продължителност повече от една година, поради което присъдените суми постъпват в държавния бюджет на по-късен етап.“

Извадка от отговора на Петя Аврамова до Димитър Бойчев: 



В категории: Политика