Изявлението на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е изключителен повод Министерството на външните работи на Република Македония да заяви , че изявленията на Каракачанов представляват възможност за контра - отговор и възникването на свързан негативен кръг , който ще отдалечи двете страни една от друга и създава враждебност, вместо приятелство, заявиха от македонското Министерство на външните работи, пише македонското електронно издание “Локално“.
„Подписахме споразумение за приятелство и ще градим приятелство, но това включва взаимно разбирателство, уважение и грижа за интересите на съседа. Република Македония и занапред ще продължи своята активна, конструктивна и добросъседска политика в духа и на подписания договор с България и на европейските ценности, които следват и двете страни“, съобщи МВнР.


Красимир Каракачанов вчера на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“ коментира изявлението на премиера Зоран Заев, направено в Събранието на Република Македония, в която той каза, че с Преспанския договор се потвърждава съществуването на македонския език и че никой няма право да го оспорва и пише, че "македонски език не съществува и няма да позволи тайното въвеждане на македонския език. "
„Македонският език, който не е признат от никого за официален език, не може да се счита за такъв на цялата територия на Северна Македония. Северна Македония е географско наименование, което включва територията на Република България. Заев в този контекст утре може да поиска напълно идентичният български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас, което е недопустимо и е провокация, пише Каракачанов вчера, цитиран от „Локално“.


Той предупреди, че ще поиска кандидатурата на Македония за членство в НАТО и ЕС да не бъде подкрепена "ако бъде приет дори и един неверен исторически факт, ако бъде подменен дори един исторически факт", завършва българският политик.
Македонските медии цитират думите на вицепремиера и министър на отбраната на Република България в неделя, казани по Българското национално радио.


Българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес повтори вчерашните виждания за българо-македонските отношения и изрази недоволство от работата на съвместната комисия, която трябва да определи общото историческо наследство. Той критикува българските представители в Комисията, които според него не застават твърдо на позициите на България. Той добави, че не съжалява за споразумението между двете страни, защото това е крачка напред, предава думите му македонското електронно издание “МКД“


"Има много ясни членове на Договора за приятелство с Македония, но в Скопие те трябва да спрат да фалшифицират историята", каза той
Каракачанов казва, Скопие трябва да промени манталитета си и не трябва да се присъедини към НАТО с този манталитет.


"Те трябва да бъдат станат нормални хор, да не казвам добри българи. Като лидер на ВМРО, човек, историк и българин имам право на собственото си мнение и аз ще го защитавам ", каза Каракачанов.
Каракачанов каза в своето изявление, че като лидер на ВМРО-БНД, историк и българин, има право на собственото си мнение и ще го защитава, но че той не задължава българското правителство да направи това.
Засега няма реакция към българското правителство след изявленията на вицепремиера, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“


Изявлението на Заев за македонския език, освен в на България, предизвика реакции в Гърция. Според него спорът за името открива шанс македонският език да бъде изучаван в Гърция, Атина изпрати предупреждение: Македония трябва да се придържа към името споразумение.
Дори в Атина се заговори, че гръцкото правителство ще иска анекс към договора за ограничено ползване на термините македонски език и нация, но македонското правителство е заявило пред телевизионния канал , че информацията, че Гърция ще иска анекс към Споразумението в частта на езика, не са верни и са били отречени от правителството в Атина.
Бившият посланик на Македония във Виена и Берлин, Георги Филипов казва, че с изявлението си Каракачанов има за цел да укрепи своята позиция и позицията на партията, която оглавява. Той смята, че това няма да навреди на македонската позиция , пише на страницата на македонския телевизионен “Kанал 5“ .
Думите на българския вицепремиер цитират и македонските издания "Фокус", "Фактор", "Локално", както и някои електронни портали.

Редакция: Юлиян Марков