Две лобита в битка за Районния съд в Бургас, исторически протокол от Общото събрание на съдиите показа сериозен проблем

Асен Радев е подкрепян от съдиите, които са недоволни от досегашното управление на Яна Колева, докато Дарина Йорданова е представяна като естественият приемник на Колева


В петък Съдийската колегия на ВСС ще изслуша двамата кандидати за поста


Изключително разгорещен дебат, протоколиран в 26 страници, са имали съдиите от РС Бургас преди избора за нов административен ръководител, узна Флагман.бг.

Идният петък, 14 декември, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша кандидатите за поста – Дарина Йорданова и Асен Радев.

Дни преди да се явят пред съдебните кадровици двамата магистрати са се срещнали с колегите си от РС Бургас, за да представят концепциите си за управление и отговорят на въпросите им.

До този момент не е известно Общо събрание на съдиите от РС Бургас да е предизвиквало толкова ожесточени спорове.

Повече от очевидно е, че има сблъсък не просто на концепции, а на две лобита, които се борят зад надмощие в Районния съд.

От една страна е младата и изключително амбициозна Дарина Йорданова, магистрат-визионер, който предлага да реформира съда, доколкото системата и законът й позволяват. Тя очевидно е подкрепена от настоящото статукво – на съдия Яна Колева, изкарала два мандата начело на съда. Дарина Йорданова в прав текст признава, че ще отсъства още няколко месеца, може би година, по майчинство, а в това време работата й ще поеме настоящият екип от зам.-председатели, с които работеше и Яна Колева.

Другото лоби е формирано около съдия Асен Радев, който намеква, че ще смени и двамата зам.председатели и ще се довери на нов екип. Той има известен административен опит в РС Средец. Съдия Радев създава усещане за ерудиран магистрат и администратор, който е и по-опитен от другия кандидат Дарина Йорданова. Радев очевидно обединява недоволните от управлението на Яна Колева. Някои от тях като небезизвестния Калин Кунчев изобщо не пестят критиките си и се оплакват от натовареността си.

Лесно може да се разбере кой от кое лоби е – ако използваме спортния жаргон тези от противниковия отбор не пропускат да влязат остро с бутонките на кандидата, подкрепен от съперниковия тим. Общо взето гласовете са разделени по равно - 14/14. Протоколът от Общото събрание е исторически – за пръв път се изваждат публично, проблеми и напрежение, трупано с години в Районния съд. (ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК)

Между редовете съвсем ясно може да се прочете и нещо друго – че Районният съд действително има сериозен проблем с командированите магистрати. На практика и двете колегии – гражданска и наказателна работят в намален състав, а съдиите буквално влизат от дело в дело, папките по бюрата им се трупат, сроковете ги притискат и са принудени да работят в невъзможна среда.

Практиката, възприета от Висшия съдебен съвет, е магистрати да се командироват в по-натоварен съд, но според бургаските съдии тук изобщо не се спазва този принцип. Издърпват се кадри в по-горна инстанция, но там реално делата са по-малко, а магистратът е доволен, защото и натоварването му значително спада.

Критиците на командироването от години алармират, че тази практика трябва да спре, защото помага на административните ръководители да се обградят със съдии, които могат да контролират, а не с независими магистрати, спечелили конкурс  за тази позиция.

И двамата кандидати дават дума, че ще променят принципа на командироването. Как и дали това ще се случи - предстои да разберем съвсем скоро.

В категории: Темида