План сметката „Чистота” скача до 23,54 млн.лева, докато се води жестока битка за боклука на Бургас

Повишаването на план сметката е заради скока на осигурителния праг и цената на горивата


Обществената поръчка за избор на нов чистач вече е в ход, разискват разходите за сметопочистване на декемврийската сесия


План сметка „Чистота” на Община Бургас за 2019 година ще скочи до 23,54 млн.лева, установи проверка на Флагман.бг. Въпреки поскъпването няма да има повишаване на налога, тъй като в бюджета има известен резерв, който може да покрие буфера.

За 2019 година поскъпването е с близо 800 хил.лева, а основната причина са скока на осигурителния праг и повишената цена на горивата.

Най-скъпо ще излезе събирането и извозването на отпадъци – 8,967 млн.лева, което е с 300 хил.по-малко от настоящата година. Средствата ще бъдат насочени към перо „Поддържане на чистотата на обществените места”, за които са предвидени 6,94 млн.лева. Задължителните отчисления по Закона за управление на отпадъци и ангажимента за сепариране и обработка на отпадъците натоварва план сметката с 6,27 млн.лева.

Вижте цялата графика на план сметката:



В същото време тече обществената поръчка за избор на нов чистач на Бургас. Новият договор е за пет години и се очаква да има определена фирма-изпълнител в началото на следващата година. Според неофициална информация има два основни участника – „Титан Бургас” и фирма, свързана с Румен Гайтански, вероятно ДЗЗД „Грийн партнърс БКС”.

В категории: Бизнес