Разделиха Профсъюзния дом в Бургас след 16-годишна сага: Общината получава 55 %, държавата – 32 %

Общината взема лъвския пай от емблематичната сграда, в това число някогашното кафе и кино


Държавният дял вероятно ще се предостави на АДмС Бургас
Дългогодишната сага за делба на Профсъюзния дом, намиращ се на площада пред Операта в Бургас, е приключил. Това става ясно от докладна записка на кмета на града Димитър Николов до Общинския съвет.(ВИЖТЕ ТУК)

С нея той иска съгласие да сключи спогодбата за уреждането на спора по гражданското дело, започнало в далечната 2002 година.

Разпределението на дяловете е следното: Община Бургас взема собствеността на 55,84 % от сградата, държавата – 32,68 %, а останалите са на частни собственици-реститути, които имат между 3,8 и 1,9 %.

Според решението за делба, българската държава чрез МРРБ получава партерно помещение от 205 кв.м., с изход откъм ул.”Шейново”, партерно помещение на ул.”Цариградска” от 74,63 кв., съседният му магазин, отново с излаз към ул.Цариградска от 51,86 кв.м., както и 6 офиса в сградата. Имотите са на стойност от 1,918 млн.лева.

Общината получава лъвския пай. Почти всички магазини, в това число и бившото кино, заведение и офиси на партерния етаж. Общата им квадратура е над 1200 кв.м. За Общината има и по офис на етаж, а стойността на имотите е 3,2 млн.лева. На собствениците, които не могат да им се даде имущество, равно на дяла, се присъжда парично обезщетение.

Съдебната палата в Бургас „се пръска по шевовете” – мислят да местят Административния съд в Профсъюзния дом

В сградата към момента са настанени няколко общински служби, там е и общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

Все още не е ясно какви ще бъдат плановете на администрацията за нейната част от знаковата за Бургас сграда. Държавната част вероятно ще се прехвърли към Министерството на правосъдието и оттам към Административният съд в Бургас, който иска да се премести на ново място и трескаво търси подходящи помещения.

Вижте историята на мегапроекта „Космополитън“ – най-модерната дискотека на Балканите

В категории: Бизнес