Благой Потеров спечели дело срещу решение на ВСС, очаква скорошно назначение в Апелативния съд в Бургас

Благой Потеров е един от известните бургаски адвокати, кандидатства за поста през 2016 година


Юристът преди 20-ина години бе част от системата, стигна до зам.-председател на БОС


Известният бургаски адвокат Благой Потеров е спечелил делото си и очаква съвсем скоро се да бъде назначен за апелативен съдия в АП-Бургас, научи Флагман.бг.

Потеров се яви на конкурс за първоначално назначаване през 2016 година, покри всички критерий, изкара високи оценки на изпитите, но ВСС изненадващо реши да прекрати конкурса точно преди да утвърди назначенията.

След това корифеят в наказателното право обжалва решението и спечели делото на ниво Върховен административен съд (ВАС). Той обаче все още не е назначен, защото се очаквало произнасяне на ВАС и по жалбите на други двама магистрати, кандидатствали за първоначално назначение в различни апелативни съдилища в страната.

Това е малко необичайно, защото точно в този момент Апелативният съд има сериозен кадрови проблем. Преди дни се пенсионираха и двамата зам.-председатели – съдия Златина Иванова и Емилия Нашева, има няколко командировани от Окръжния съд, но това е временно решение. Особено се е оголила наказателната колегия, където магистратите изнемогват при проверката на законовите актове и постановяването на присъди.

Във Висшия съдебен съвет има сериозен спор по темата, а част от съдебните кадровици тълкуват решението на ВАС по жалбата на Благой Потеров по различен начин: Че ВАС ги задължавал да завършат процедурата, но не само с назначение, а и с отказ за назначение.

Въпреки това се очаква най-късно в началото на следващата година Благой Потеров да бъде назначен в Апелативния съд в Бургас. Той има известен опит в системата. Бил е младши съдия, съдия в Окръжен съд Бургас, дори и зам.-председател на БОС преди 20-ина години.

В категории: Темида