Председателят на турския парламент Бинали Йълдъръм критикува Съединените щати за това, че работят с терористичните според Анкара организации Кюрдска работническа партия (ПКК), Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за защита на народа (СЗН), за да елиминират друга терористична организация - ДАЕШ (Ислямска държава), предаде Анадолската агенция.

"За съжаление, страна, която смятаме за наш съюзник, предприе стъпки да елиминира ДАЕШ, като сътрудничи със сирийския клон на ПКК - ПДС/СЗН. Това е много погрешен метод", заяви в събота Бинали Йълдъръм на среща на председателите на парламенти в Техеран, предава БТА.

"Да кажем, че елиминираш ДАЕШ (чрез ПДС/СЗН). Тогава с коя терористична група ще работиш, за да елиминираш ПДС/СЗН? Това е омагьосан кръг", каза Йълдъръм.

Той посочи, че е грешка да се опитваш да премахнеш една терористична група чрез друга.

Турция многократно се е противопоставяла на американската подкрепа за ПКК/ПДС/СЗН като "надежден съюзник" в Сирия. Подкрепата включва доставки на оръжие и оборудване, отбелязва Анадолската агенция.

Кюрдската работническа партия (ПКК) води въоръжена борба срещу турската държава от над 30 години. По време на конфликта се загинали около 40 000 души и ПКК е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС. Според Анкара Партията на демократичния съюз (ПДС) и кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) са сирийско разклонение на ПКК.

Бинали Йълдъръм отбеляза, че Турция, Иран, Ирак и Сирия са изправени пред една и съща терористична заплаха. Според него подобни проблеми могат да възникнат в Афганистан и в Пакистан, и затова тези страни трябва да си сътрудничат по-тясно в борбата с тероризма.

Председателят на турския парламент допълни, че Турция се бори с още една терористична организация - ФЕТО, която стои зад опита за преврат през 2016 г. "Те опитаха да организират преврат, използвайки оръжия, танкове и изтребители на турската държава, и превърнаха в мъченици наши сънародници", заяви Йълдъръм. "Когато назреят условия за това, тази група ще нарани и вас", предупреди председателят на турския парламент и посочи, че Турция продължава да говори пред другите държави за тази заплаха.

По време на посещението си в Техеран председателят на турския парламент имаше отделни срещи с руския си колега Вячеслав Володин и с иранския президент Хасан Рохани. Йълдъръм заяви, че Турция е решена да продължи сътрудничеството с Иран и Русия за решаване на проблемите в региона.