Това отговори македонският премиер Зоран Заев на въпрос на NOVA

След скандала с продажбата на български документи и арестите в Агенцията за българите в чужбина България не е искала съдействие от македонските служби във връзка с разследването. Това отговори македонският премиер Зоран Заев на въпрос на NOVA. Той участва в Конгреса на европейските социалисти в Лисабон.

Зоран Заев, чиято партия СДСМ е част от семейството на ПЕС, заяви, че това разследване е изцяло в ръцете на българските власти.

„Доколкото сме информирани тече разследване в България и ние ще почитаме всичко, което институциите установят. За нас е ясно, че много македонски граждани имат български паспорти, знаете, че в Македония има българи - това не е проблем. Ние сме европейска държава, но ако нещо незаконно е извършено, това България ще си го установи”, заяви Заев.

Македонският премиер продължава да настоява за екстрадицията на Никола Груевски, който получи убежище в Унгария.

„По нито един международен закон, международна конвенция, дори и според законодателството на Унгария, не е позволено да се дава убежище на човек, който е вече с действаща присъда. За нас е много болно чувството, че една държава-членка на Европейския съюз и НАТО, такъв сигнал да получим като страна-кандидат за членство, наистина е неприятно”, каза още Зоран Заев.

След издадената присъда за затвор по делото за покупка на луксозен автомобил сега срещу Груевски беше повдигнато задочно обвинение в две нови престъпления –„незаконно финансиране” на партията му ВМРО-ДПМНЕ и на строежа на централата на партията в центъра на Скопие.

„Европа знае да ни казва ясно и отворено, когато нещо не е наред в Македония. Така трябва да бъде и за всички европейски държави”, на мнение е той.

Македонският парламент приключи втората фаза по гласуването на конституционните поправки, свързани с името. Предстои решаващият трети вот, който трябва да се състои в средата на януари и за който е необходимо отново две трети мнозинство. Македония ще стане Северна обаче, едва след като и Гърция ратифицира договора от Преспа, а това се очаква да стане през февруари или март.