Иван Гешев хвърли бомбата: Банев имал 1 млрд.лева в швейцарски сметки

Според Иван Гешев ще е трудно за доказване, че Баневи са изпрали 1 млрд.лева, но прокуратурата имала своите козове

Ако цитираме обвиняемите Баневи, каква конкурентна среда и разчистване на бизнес сметки? Кой е бизнесът, конкурентен на рязането на скрап? Няма такъв, коментира Гешев


Дали ще бъдат осъдени Баневи, ще каже съдът. Баневи са обвинени за пране на пари, данъчни престъпления, за участие и ръководена на организирана престъпна група, както и за държане на оръжие. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, пише Пик.

"Това е труден процес - събирането на доказателствен материал. За длъжностно присвояване ние сме привлекли Цветан Василев за над 3 милиарда. Това също беше трудно и залаганията на адвокатите бяха, че това дело никога няма да влезе в съд. Пране на пари за 1 милиард също е много трудна задача. Факт е, че тези пари са открити в швейцарски сметки и ние имаме безспорно доказателство, че те са попаднали там чрез пране на пари. От господин Банев", коментира Гешев.

Той поясни, че от швейцарските власти зависи запорирането на сметките на Баневи.

"Наблюдаващите прокурори направиха анализ на всички преписки, досъдебни производства, включително и тези, намиращи се на ниво районна прокуратура. Част от тези доказателства, доколкото ми е известни, са приобщени към делото "Баневи", за да бъде указано, че тези хора могат да се укрият или да извършват друго престъпление - да окажат натиск върху свидетели, както и да манипулират доказателства", коментира зам.-главният прокурор.

На въпрос кои са основните свидетели по делото "Баневи", той заяви, че в правния норматив "няма малки или големи свидетели, всички са свидетели". "Синът на Баневи е разпитан в качеството на свидетел, но кои са другите, не мога да коментирам. Отделно това не е в интерес на делото".

"Факт е, че ние смятаме, че имаме доказателства за обвиненията, които цитирах преди малко", отбеляза Гешев.

Той отбеляза, че няма недосегаеми за закона лица, в това число и депутати като даде пример, че народен представител от ДПС също е обект на юридически интерес.

"Ако цитираме обвиняемите Баневи, каква конкурентна среда и разчистване на бизнес сметки? Кой е бизнесът, конкурентен на рязането на скрап? Няма такъв", допълни той.

"Колкото и да говори една креслива парламентарна групировка, около която гравитира явно госпожа Иванчева, говорим за крайно дясна групировка, условията в арестите се определят и контролират от Министерството на правосъдието. Тези условия покриват минималните европейски изисквания. Явно са недостатъчно добри, но държавата ни е в такова състояние. 50% от българските пенсионери, които са създали тези условия и са работили в тези заводи, които сега се режат на скрап, живеят много по-зле. Това не е място за курорт все пак, това е арест", заяви Иван Гешев, коментирайки обвиненията на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, че условията в ареста са непоносими.

В категории: Животът